8 Μαρ 2017

Υλοποίηση Περιφερειακού Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Μαθηματικών (WROHellas) και το Σ.Σ. Πληροφορικής Β. Αιγαίου Τ. Θεοφανέλλη, διοργάνωσε τον 3ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού και τον 2ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές του Γυμνασίου. Με το διαγωνισμό δόθηκε η δυνατότητα σε περισσότερους εκπαιδευτικούς και μαθητές να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, συμμετέχοντας και παρακολουθώντας τις συμμετοχές άλλων σχολείων. Οι παρουσιάσεις των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκαν στις 4 Μαρτίου μέσω SKYPE από τις 9:00 πμ. μέχρι τις 14:30 μμ. προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση των μαθητών και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Ο διαγωνισμός για την κατηγορία του Δημοτικού είχε θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», ενώ για την κατηγορία Γυμνασίου το θέμα ήταν η «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου» .

Ο διαγωνισμός έδωσε την ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, να αναπτύξουν το ταλέντο τους, τη φαντασία τους και τις επιστημονικές τους δεξιότητες, για να σχεδιάσουν και να δημιουργήσουν για την κατηγορία του Δημοτικού μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα προσομοιώνει το θέμα του διαγωνισμού– «Οχήματα και μεταφορές του αύριο» και για την κατηγορία του Γυμνασίου μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο με θέμα την περιπετειώδη πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που διέσχισε και κατέκτησε όλο το γνωστό κόσμο της εποχής του. Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε πάνω σε χάρτη και τα ρομπότ ακολούθησαν τη διαδρομή που «χάραξε» ο Μ. Αλέξανδρος και ολοκλήρωσαν τις δοκιμασίες, που συνάντησαν.

Η αξιολόγηση του έργου κάθε ομάδας (αποτελούμενης από 3 έως 6 μαθητές – για την κατηγορία του Δημοτικού και από 2 έως 3 μαθητές για την κατηγορία του Γυμνασίου) πραγματοποιήθηκε από επιτροπή με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Οι πρώτες βραβευμένες ομάδες από τις δύο κατηγορίες του Περιφερειακού Διαγωνισμού θα συμμετέχουν στον 3ο και 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου αντίστοιχα, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα στις 18 Μαρτίου του 2017. 

Η Επιστημονική Επιτροπή 

Θεοφανέλλης Τιμολέων, Σχ. Σύμβουλος Πληροφορικής ΠΕ19 Β. Αιγαίου & Δωδεκανήσου.

Χατζηπαρασκευάς Ευριπίδης, εκπαιδευτικός ΠΕ19 - Διευθυντής στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης.

Τριχόπουλος Γιώργος, εκπαιδευτικός ΠΕ20 - Υπεύθυνος ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ Μυτιλήνης.

Κοντέλλης Γιώργος, εκπαιδευτικός ΠΕ04 στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης.Λασκαρίδης Ιγνάτης, εκπαιδευτικός ΠΕ14.04 στο Γυμνάσιο Θερμής.