28 Μαρ 2017

Φωνή απόγνωσης από την Υδρούσα

Εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει ξεκινήσει να ταλαιπωρεί τους κατοίκους του δημοτικού διαμερίσματος της Υδρούσας ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει σχέση με την γεώτρηση ΄ η οποία δυστυχώς βούλιαξε και χρειάζεται να ανοιχτεί μια νέα προκειμένου οι κάτοικοι επιτέλους να έχουν νερό στις οικίες τους . Αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπάρχει, καθώς έχουν βρεθεί οι πόροι,το θέμα έχει περάσει από το δημοτικό συμβούλιο ,αλλά δυστυχώς παρέμβαση καμμιά δεν έχει γίνει

, αφού εδώ και μήνες περιμένουν το γεωτρύπανο να έρθει στην περιοχή και να ξεκινήσει ο χειριστής του τις πολυπόθητες εργασίες . 
Επανειλημμένα το θέμα έχει τεθεί υπόψη αρμοδίων φορέων, ενώ η έλλειψη επαρκούς ποσότητας και ποιότητας νερού, είναι το μεγάλο πρόβλημα και για τους κατοίκους , αλλά και για όσους απόμειναν και απασχολούνται στη γη. Οι κάτοικοι της Υδρούσας ωστόσο, μέσα στην εγκατάλειψη υποφέρουν. Υποχρεώνονται να αγοράζουν εμφιαλωμένο νερό, ενώ σε περίπτωση που βρέξει το νερό που τους έχουν δώσει έρχεται στις βρύσες των σπιτιών τους με χώμα. Φυσικά οι ιθύνοντες τους διαβεβαιώνουν ότι διενεργούνται έλεγχοι ανά τρίμηνο και το νερό είναι κατάλληλο σύμφωνα με τα αποτελέσματα. 

Φωνή απόγνωσης από την μικρή κοινωνία αλλά και από τον πρόεδρο του χωριού κ. Χρήστο Ευγενικό, ο οποίος και μας είπε: . «Οι άνθρωποι του χωριού μας … συνήθισαν πια να βιώνουν την απαξίωση, καθώς ο αγώνας για το αγαθό που στερούνται είναι καθημερινός» περιγράφοντας μας την κατάσταση με τα μελανότερα χρώματα . 

Η ζωή μοιάζει βγαλμένη από την Ελλάδα της δεκαετίας του 1950, ενώ η συζήτηση με τους κατοίκους και τον πρόεδρο του χωριού συγκλονίζει και αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. Με ένα στόμα, όλοι ζητούν πιεστικά να λυθεί το πρόβλημά τους. Ο πρόεδρος του χωριού επισημαίνει πως οι οικογένειες ζουν άσχημες καταστάσεις. εγκαταλελειμμένοι από όλους με την καθημερινότητά τους τον τελευταίο χρόνο να είναι αφόρητη. 

Η ανεπάρκεια του συστήματος υδροδότησης της περιοχής, αλλά και ο φόβος για την ποιότητα του νερού τους αναγκάζει καθημερινά να κουβαλούν νερό από άλλες περιοχές και από πηγές, προκειμένου να καλύψουν βασικές οικιακές τους ανάγκες . 

Παράλληλα σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει και στην άρδευση των αγροτεμαχίων, αφού το νερό που αφορούσε την άρδευση έχει δοθεί για χρήση στους κατοίκους και μάλιστα η πηγή από την οποία προέρχεται είναι εκτεθειμένη σε κάθε είδους οργανισμό. Κάτι τέτοιο ενέχει επικινδυνότητα, την οποία ανέδειξε μέσω επιστολής ο υπεύθυνος του ΤΟΕΒ, ο οποίος την κοινοποίησε και προς την Περιφέρεια, καθώς η ίδια είναι υπεύθυνη σε θέματα διασφάλισης της δημόσιας υγείας.

 Άμεσα ο κ. Κατρακάζος κοινοποίησε την επιστολή εδώ και οκτώ μήνες στον εισαγγελέα, αλλά και στον δήμο, καθώς ήταν υποχρεωμένος να το πράξει μια και άπτεται των αρμοδιοτήτων του. Οκτώ μήνες μετά φτάνουμε εκ νέου να αναδεικνύουμε το θέμα και τους κατοίκους να είναι έτοιμοι να εισέλθουν σε κάποιο δημοτικό συμβούλιο και να απαιτήσουν αν μη τι άλλο, τουλάχιστον πειστικές απαντήσεις για την ατέλειωτη ταλαιπωρία τους, αλλά και να θέσουν προ των ευθυνών τους τους ιθύνοντες. Ενέργεια την οποία μέχρι σήμερα εμποδίζει ο πρόεδρος του χωριού, αλλά δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε.

Σταματία Ράπτη