27 Μαρ 2017

Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου :Κατηγορηματικά αντίθετη στον «παλιό» και στον αναθεωρημένο «Καλλικράτη»

Τις θέσεις του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με την αναθεώρηση του ¨Καλλικράτη» που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο Σάμου ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας, με αφορμή την ανακοίνωση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 3 Απρίλη.Ολόκληρη η παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης έχει ως εξής:
«Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» που προωθεί η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να κάνει πιο αποτελεσματικό το θεσμικό πλαίσιο στη κατεύθυνση να υπηρετηθούν οι στρατηγικοί στόχοι και επιδιώξεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων για νέα πεδία επενδύσεων και κερδοφορίας.

Παράλληλα επιχειρεί να προωθήσει την πάγια πολιτική Ε.Ε και κυβέρνησης για περαιτέρω μείωση έως την εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων.

Και στα δύο αυτά καίρια ζητήματα η κυβερνητική αναθεώρηση του «Καλλικράτη» βρίσκει απόλυτα σύμφωνη την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ όπου πλην του ΚΚΕ, των εκλεγμένων με τη Λαϊκή Συσπείρωση που διαχώρισαν τη θέση τους και καταψήφισαν, όλα τα άλλα κόμματα και παρατάξεις ομονόησαν.

Η ΚΕΔΕ εμφανίστηκε μάλιστα «βασιλικότερη του βασιλέως» στο θέμα των οικονομικών των Δήμων όπου ζητά την επιβολή νέων τοπικών φόρων ώστε να μπορούν πιο εύκολα να εισπράττονται από τα νοικοκυριά. Επιδιώκει δίπλα στη φορολογική επιδρομή του κράτους να στηθεί ένας ακόμη φοροεισπρακτικός κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με κορμό τους δήμους. Είναι χαρακτηριστικές οι προτάσεις τους για "την θεσμοθέτηση ενός νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αφού αυτός ο φόρος θεωρείται ο πλέον δίκαιος φόρος (...)", -όπως λένε-για "αύξηση της αντιληπτικότητας του φόρου", όπως προκλητικά περιγράφουν την ένταση της ανταπόδοσης!

Εμείς προειδοποιούμε τόσο τους συναδέλφους όσο και κυρίως το λαό ότι οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις σε κράτος και Τοπική Διοίκηση που εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ποτέ ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Δεν μπορούν να αναιρέσουν τις οικονομικές περιφερειακές ανισομετρίες, ούτε τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια και θα λειτουργήσουν εχθρικά και σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού.

Το περιεχόμενο και οι κατευθύνσεις του Καλλικράτη δεν πρόκειται να αλλάξουν ούτε με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ακόμη κι’ αν ψηφιστεί η απλή αναλογική, την οποία πάγια διεκδικούμε μαζί με την έμμεση εκλογή δημάρχου, θα έχουμε βέβαια διαφορετικούς συσχετισμούς, θα συμπέσουν περισσότερο η εκλογική δύναμη με τον αριθμό συμβούλων της κάθε παράταξης, αλλά δεν θα αλλάξει το κύριο που είναι: Το αντιδραστικό – αντιλαϊκό πλαίσιο των αστικών νόμων, που υποτάσσουν κάθε δαπάνη και δραστηριότητα των Δήμων στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας, σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Καμία φιλολαϊκή περιφερειακή και τοπική πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή.

Η άρνηση να δεχτούμε αυτές τις αντιδραστικές αλλαγές σε ένα ήδη αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο όπως ο «Καλλικράτης» είναι στενά δεμένη με την πάλη για την ανατροπή του συνόλου της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δηλώνοντας την αντίθεση μας στο νέο κυβερνητικό σχέδιο του «Αναθεωρημένου Καλλικράτη» παλεύουμε για: 

· Αποκλειστικά δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικού τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία) με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος, 

· Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση που πρέπει να είναι ευθηνή του κεντρικού κράτος, γιατί αυτό θα σημαίνει τελικά μεταφορά του κόστους στις παλέτες του Λαού 

· Διεκδικούμε σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους .

· Διεκδικούμε να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους και περιφέρειες σε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

· Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από : Πλημμύρες –πυρκαγιές – σεισμούς - άλλες καταστροφές από καιρικά φαινόμενα- Ρύπανση του νερού και του Αέρα.

· Διεκδικούμε να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, κάθε έμμεση φορολογία (π.χ Φ.Π.Α).

· Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό, για κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, (σε διαχείριση απορριμμάτων – υδάτων, κλπ)»