3 Μαρ 2017

Σκέψεις για τη βιοκαλλιέργεια στη Σάμο

Με αφορμή τη Συνέλευση των Βιοκαλλιεργητών Σάμου που έγινε στις 23/2 και θα επαναληφθεί στις 23/3 στο Καρλόβασι. Δεν υπήρξε απαρτία.
Άνθρωποι που επί 10-15 χρόνια στηρίζουνε την Βιοκαλλιέργεια δεν αντέχουν άλλο. Χρόνια επιμένουν να καλλιεργούν τη γη χωρίς να τη βιάζουν και να τη δηλητηριάζουν.'Ηπιας μορφής καλλιέργεια η βιολογική, χωρίς λιπάσματα, χωρίς φυτοφάρμακα, απαιτεί κάποια οικολογική συνείδηση, μια άλλη φιλοσοφία, σχέση συνεργασίας με τη γη, για να βγει ένα προϊόν
καθαρό, υγειηνό και ποιοτικό .Δεν φτάνει λοιπόν η δουλειά στο χωράφι, πρέπει να πιστοποιηθεί, πρέπει η επεξεργασία του καρπού να γίνει σε εγκαταστάσεις με τις κατάλληλες προδιαγραφές, ελεγχόμενες, πιστοποιημένες και αυτές και τέλος να τυποποιηθεί. Πρέπει να δουλέψει όλη η αλυσίδα για να παραχθεί προϊον βιολογικό.

Οι Σαμιώτες Βιοκαλλιεργητές κάνουν όσο μπορούν καλύτερα τη δουλειά τους χωρίς τεχνική βοήθεια, με οικονομικό κόστος μεγάλο (οι πιστοποιήσεις πληρώνονται από τους ίδιους - ακριβότερα εφόδια - άπειρη δουλειά) χωρίς συμπαράσταση από αρμόδιους φορείς και “μηχανές” που παίρνουν προγράμματα εκπαίδευσης αγροτών.

Μια επιδότηση που υπήρχε για τα βιολογικά μέχρι τώρα, άλλοτε την έπαιρναν και άλλοτε όχι. γιατί κυρίως άλλαζαν οι χαρτογραφικοί κωδικοί των κτημάτων (σαν να περπατούν τα κτήματα δηλαδή) και έτσι έρχεται η απογοήτευση. Τώρα που φαίνεται πως κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, τώρα που οι τοπικές αρχές σκέφθηκαν να συνδέσουν την παραγωγή με το τουρισμό για να γίνει ο τόπος βιώσιμος, τώρα που η πολιτεία καταστάλαξε με το πλαίσιο για την ίδρυση ομάδων παραγωγών και για τις αγορές παραγωγών (farmer market), τώρα που έχουμε πια πιστοποιημένα λιοτρίβια (πριν χρόνια αναγκάστηκε ο σύλλογος των Βιοκαλλιεργητών να πληρώσει την πιστοποίησή τους), τώρα που έχει πια καταργηθεί η αναγκαστικότητα στο κρασί, τώρα τραμπαλίζουν οι Βιοκαλλιεργητές - έχουν και ένα δίκιο - όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό και ποιός εμπιστεύεται την πολιτική βούληση, όταν τεράστια οικονομικά συμφέροντα ντόπια και ξένα έχουν μετατρέψει τη Σάμο στο νησί του χύμα, για ποιά ποιότητα να μιλάμε;

Άντε ένα κουράγιο ακόμα
Σάμος 2/3/2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ Βιοκαλλιεργητής Σάμου