16 Μαρ 2017

Ταυτοποιήθηκε το νεκρό θηλαστικό που εντοπίστηκε στη Σάμο

Τις προηγούμενες ημέρες η ερευνητική ομάδα Νησιωτικής Χερσαίας Προστασίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος εντόπισε σε περιοχή της ΝΑ Σάμου, κατόπιν ειδοποίησης από κάτοικο της περιοχής, ένα νεκρό θηλαστικό το οποίο άμεσα ταυτοποιήθηκε και βρέθηκε να ανήκει σε μία βίδρα. Οι ερευνητές έχουν ξεκινήσει από καιρό να μελετούν το ενδεχόμενο παρουσίας αυτών των ξεχωριστών ζώων στο νησί της Σάμου και αυτό το εύρημα ενδέχεται να επιβεβαιώνει τις έρευνες. Η βίδρα άλλωστε, καταγράφεται για πολλά χρόνια στα γειτονικά νησιά της Ικαρίας, της Χίου και της Λέσβου.
Η βίδρα (Lutra lutra) είναι ένα υδρόβιο θηλαστικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες και τα κουνάβια. Είναι γενικά ένα μοναχικό ζώο και πολύ σπάνια συναντάται σε ομάδες έως 6 ατόμων. Οι βίδρες περνούν την περισσότερη μέρα στη φωλιά τoυς, που πολλές φορές έχει είσοδο μόνο κάτω από το νερό και δημιουργούν υπόγειες σήραγγες, αλλάζοντας τακτικά τη θέση της κρυψώνας τους. Αυτό καθιστά την παρατήρησή από ανθρώπους αρκετά δύσκολη.

Παράλληλα, κυνηγούν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας και προσελκύονται περισσότερο από κινητά θηράματα όπως τα ψάρια, παρότι έχουν το αξιοσημείωτο πλεονέκτημα της όσφρησης κάτω από το νερό. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως αυτά τα ζώα μπορούν να ζήσουν σε όχθες αλμυρών νερών, ωστόσο, απαιτούν πρόσβαση σε γλυκό νερό για να καθαρίζουν τη γούνα τους. Τέλος, η βίδρα αποτελεί βιοδείκτη για υγιή υδάτινα περιβάλλοντα.