21 Μαρ 2017

Συνάντηση του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων με τον Πρέσβη της Τουρκίας

Συνάντηση με το νέο Πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Yaşar Halit Çevik είχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σεβαστάκης τη Δευτέρα 20 Μαρτίου. Κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, που αφορούν τη σχέση των δύο χωρών
σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της Δημοκρατίας.Ο κ. Σεβαστάκης αφού καλωσόρισε το νέο Πρέσβη της Τουρκίας επισήμανε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη ισόρροπης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και τη θετική δυναμική που αυτή μπορεί να λάβει στο μέλλον. Τόνισε ότι η συνεργασία και η ανάπτυξη πρέπει να στηρίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τη Δημοκρατία και ότι οι δύο χώρες που βρίσκονται στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να λειτουργήσουν ως παράγοντες σταθερότητας και ανάπτυξης. Τόσο ο κ. Σεβαστάκης όσο και ο κ. Çevik αναφέρθηκαν στην ανάγκη τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και στη συνεργασία σε θέματα επιχειρηματικότητας και τουρισμού. Η νέα επιχειρηματικότητα που αναπτύσσεται και στις δύο χώρες αλλά και η γειτνίαση μπορούν να οργανώσουν ένα πεδίο βαθύτερης συνεργασίας.

Οι συνομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στα σημεία σύγκλισης των δύο χωρών, καθώς και στις δυνατότητες διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως ο πολιτισμός και ο τουρισμός.