9 Μαρ 2017

ΚΕΔΕ:Για πρώτη φορά η Ευρώπη συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει στη πράξη ότι μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Η ΚΕΔΕ ενισχύει την εξωστρέφειά της μέσω εποικοδομητικών και γόνιμων επαφών με σημαντικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι προσπάθειες μας αποδίδουν καρπούς. Για πρώτη φορά η Ευρώπη συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους και δεσμεύεται για συγκεκριμένες παρεμβάσεις
στα νησιά του Αιγαίου τα οποία δέχονται το μεγαλύτερο βάρος από την προσφυγική κρίση».Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην ΚΕΔΕ στην οποία συμμετείχαν οι δήμαρχοι Λέσβου Σ. Γαληνός, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος και Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης, οι απευθείας συναντήσεις και οι δεσμεύσεις που απέσπασαν κατά τη πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω, δείχνουν ότι η διαχρονική προσπάθεια που καταβάλει η ΚΕΔΕ με την συνεργασία των δημάρχων μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, όπως έκαναν γνωστό οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στις επαφές στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των επαφών τους με τον Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέσπασαν τη δέσμευση ότι θα εξασφαλιστεί ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Αιγαίου το οποίο θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. Ευρώ (25 εκατομμύρια για το Βόρειο Αιγαίο και 25 εκατομμύρια ευρώ για το Νότιο Αιγαίο).

Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η Ε.Ε. προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης στις νησιωτικές κοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, ο Δ. Αβραμόπουλος έκανε γνωστό στους πέντε δημάρχους ότι ικανοποιείται το αίτημά τους για ετήσια παράταση της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων στους Τούρκους επισκέπτες των νησιών του ανατολικού Αιγαίου στα τελωνεία των νησιών.

Επιπλέον να σημειωθεί ότι οι δήμαρχοι των πέντε νησιών στις επαφές τους έθεσαν και το ζήτημα της ανάγκης άμεσης αποσυμφόρησης των περιοχών τους από εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, να επισκεφθεί τα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να συζητήσει με τους δημάρχους την ανάπτυξη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης.

Ο δήμαρχος Σάμου, μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και Αντιπρόεδρος στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιχάλης Αγγελόπουλος, επισήμανε ότι η υλοποίηση ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου. Αποτιμώντας τις επαφές των δημάρχων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους τόνισε ότι πλέον διαμορφώθηκε το κατάλληλο έδαφος για εποικοδομητικές συνέργειες κάτι που δε γινόταν στο παρελθόν, καθώς όπως σημείωσε, οι δήμοι δε συμμετείχαν ούτε στο πρώτο επίπεδο διαβούλευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου και δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επισήμανε ότι οι δήμοι του Αιγαίου με την συστηματική συνεργασία και τις κοινές πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει και με τη συνεργασία της ΚΕΔΕ, κατάφεραν για πρώτη φορά η Ευρώπη να συνομιλεί απευθείας με τους δημάρχους.Στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς συμπλήρωσε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα έφερε στην επιφάνεια την ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης των ευρωπαϊκών Αρχών με τις απομακρυσμένες νησιωτικές κοινωνίες της Ευρώπης. Στη συνέχεια τόνισε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν συγκεκριμένες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα εξασφαλίσουν την αποσυμφόρηση των νησιών από τις προσφυγικές ροές και συγχρόνως θα συμβάλουν στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.