16 Μαρ 2017

Αποδεκτή από την ΕΕ η προσφυγή της ΟΣΥΠΑ κατά της Fraport

Την εξέταση της προσφυγής που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) κατά των Fraport - Slentel Ltd, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, αποφάσισε τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σεσίλια Γουίκστρομ,δήλωσε ότι «έχει ζητηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας»,
προσθέτοντας ότι «όλα τα θέματα που θίγoνται στην αναφορά της ΟΣΥΠΑ, θα πρέπει να εξεταστούν και από τις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, πρόκειται για σταθερή διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές εκτιμούσαν, πως «η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων».

Ωστόσο, άλλες πηγές της ΕΕ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να «υπάρξουν εκπλήξεις πρώτης γραμμής», καθώς οι καταγγελίες της ΟΣΥΠΑ, αφορούν και υπό παραχώρηση αεροδρόμια (Θεσσαλονίκης, Χανίων, Σκιάθου), στα οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη έργα του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 375 εκατ. ευρώ, για τα οποία η Ελλάδα έχει λάβει κοινοτικές επιδοτήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν, βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας, τα δημόσια έργα που υλοποιούνται με κονδύλια της ΕΕ, «δεν επιτρέπεται να ιδιωτικοποιηθούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με προνομιακή χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων».
Μεταξύ άλλων, η ΟΣΥΠΑ έχει ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε να ελεγχθούν:


Τα οικονομικά στοιχεία της Fraport και της Slentel Ltd, το γεγονός ότι η Fraport είναι στην πραγματικότητα εταιρεία του γερμανικού Δημοσίου, όπως και το εάν τίθεται ζήτημα εγκαθίδρυσης μονοπωλίου στην ελληνική περιφέρεια.

Κατά την έρευνα που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα, η ΟΣΥΠΑ θα παρουσιάσει εκτενώς τον φάκελο με τα προβλήματα που η ίδια διαπιστώνει στη διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» και στη σύμβαση παραχώρησης.

Για «προσωρινή δικαίωση του αγώνα της ΟΣΥΠΑ και των τοπικών κοινωνιών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στα Χανιά, η οποία καλεί τον εισαγγελέα «να αναλάβει πρωτοβουλία και να διερευνήσει την παράνομη είσοδο και εγκατάσταση της Fraport στο αεροδρόμιο Χανίων».

Όσον αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, πηγές του Ταμείου ανέφεραν χτες ότι στη μόνη διαδικασία που εμπλέκεται άμεσα το ίδιο, είναι αυτή της κοινοποίησης των συμβάσεων παραχώρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση Ανταγωνισμού DG Comp) για την επιβεβαίωση της μη ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων στη συναλλαγή και μη νόθευσης των κανόνων του ανταγωνισμού. Η επίσημη απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων αναμένεται σύντομα

ΠΗΓΗ http://www.tanea.gr/