1 Μαρ 2017

O Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος για την σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Άμεση και δυναμική αντίδραση στις θέσεις που εκφράστηκαν στο "ανεπίσημο" πόρισμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τον «Νέο Καλλικράτη» ζήτησε ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, λίγο πριν από την έναρξη της κοινής συνεδρίασης ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας).
Το πόρισμα αυτό, είτε ονομάζεται έτσι, είτε στρογγυλεύεται ως «κείμενο θέσεων για τη μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης» προκειμένου να αποκρυβεί το γεγονός ότι συντάχθηκε με αυταρχικό πνεύμα και χωρίς τον παραμικρό πραγματικό διάλογο, συνιστά μια πρόταση μάλλον ιδεοληπτική, πλήρως ατεκμηρίωτη και εν πολλοίς αντιεπιστημονική και δείχνει πλήρη άγνοια -ει μη και αδιαφορία- για τις ανάγκες και τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών. Και τα όποια ελάχιστα θετικά σημεία της αποτελούν προπέτασμα καπνού.

Στην πράξη, επιχειρεί να θέσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σ’ ένα ασφυκτικό πλαίσιο κρατισμού άλλων εποχών αφού, ουσιαστικά, εισηγείται τη διάλυση των δήμων, την κατάργηση των δημοτικών κοινοτήτων, την κατάργηση των επαρχιών (δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση), την κατάργηση του Συμπαραστάτη του Δημότη και, σε γενικότερο πλαίσιο, τον έμπρακτο εγκλωβισμό κάθε είδους αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Στόχο έχει να επιβάλλει έναν νέο κρατικό υπερ-συγκεντρωτισμό και η κάθετη απόρριψή του πρέπει να αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα για τους δημάρχους όλης της χώρας. ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, δε, οφείλουν να βρουν κοινό βηματισμό και να συμφωνήσουν σε βασικές προτεραιότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την "καταιγίδα" που έρχεται.


"Ο διάλογος έχει κανόνες. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ, που απηχούν πλήρως τις προτεραιότητες των άμεσα ενδιαφερομένων, δηλαδή των πολιτών, πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλη την Ελλάδα και να αποτελέσουν το βασικό και εκ των ων ουκ άνευ κείμενο αναφοράς για κάθε ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με την Κυβέρνηση. Διαφορετικά, η αποχώρηση από κάθε συζήτηση και οι δυναμικές κινητοποιήσεις είναι μονόδρομος. ", δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου.