28 Απρ 2017

1ο Φιλοσοφικό Συμπόσιο Σάμου: "Αρμονία Ανθρώπου, Φύσης και Τεχνολογίας".Χαιρετισμός δημάρχου

Το 1ο Φιλοσοφικό Συμπόσιο Σάμου με τίτλο : "Αρμονία Ανθρώπου, Φύσης και Τεχνολογίας" πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σαββάτο 28-29-Απριλίου στη Σάμο.Υπό την αιγίδα του Δήμου Σάμου. Ακολουθεί ο χαιρετισμός του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου κατά την εναρξη των εργασιών του Συμποσίου ."Φίλες και φίλοι,


"ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ" είπε ο μεγάλος Σωκράτης στην απολογία του.

Ένα φιλοσοφικό συνέδριο δεν αποτελεί μόνο μια επιστημονική διεργασία μεταξύ ειδικών αλλά και μια κοινωνική υπηρεσία από το εντεταλμένο κομμάτι μιας υγιούς κοινωνίας. Είναι επομένως ιδιαιτέρως χρήσιμο να γίνονται τέτοιες συναντήσεις-συνέδρια και να παράγεται το αντίστοιχο πνευματικό έργο, το οποίο έχει πάντοτε ουσιαστικές συνέπειες για μια κοινωνία. Τα λέω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι αξίζει να επενδύσουμε στην πνευματική μας κληρονομιά αλλά και τις πνευματικές μας δυνατότητες, ιδιαίτερα σε δύσκολους καιρούς.

Για τους Έλληνες δεν υπήρχε το "Primum vivere, deinde philosophari" αλλά αναγνώριζαν την ταυτόχρονη αναγκαιότητα και των δύο και επειδή εδώ βρισκόμαστε στη γη του Ευπαλίνου, να σημειώσω ότι όπως αποδεικνύει και το όρυγμα και ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και τόσα άλλα τεχνολογικά επιτεύγματα των αρχαίων προγόνων μας, εκείνοι οι πρώτοι στη φιλοσοφία, οι πρώτοι στην αισθητική, οι πρώτοι στην περιβαλλοντική συνείδηση (θυμίζω τους νόμους για τα μεταλλεία του Λαυρίου) ήταν πρώτοι και στην τεχνολογία!

Δεν αναφέρονται όμως κατά κόρον σε αυτήν, όπως δεν αναφέρονται και στα χρήματα, γιατί η αξιολογική τους κλίμακα ήταν τέτοια που καθιστούσε τόσο την τεχνολογία όσο και το χρήμα απλά μέσα για την καλυτέρευση της ζωής του ανθρώπου, προκειμένου να πετύχει τον μεγάλο στόχο που είναι η κατάκτηση της αρετής - ο ενάρετος βίος.


Μεταξύ μιας στείρας προγονοπληξίας και ενός συμπλεγματικού εθνο-μηδενισμού σύγχρονοι Έλληνες παραδέρνουν, ενώ αρκεί να αναλάβουν την κυριότητα της πολύτιμης κληρονομιάς τους και να την εκφράσουν στους όρους της εποχής μας".

Το πρόγραμμα του Φιλοσοφικού Συμποσίου 28-29 Απριλίου 2017Βαθύ (Σάμος) Παρακευή 28/4, 18.00 Αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Μεγάρου.

Προεδρείο: Ανδρέας Παπασαλούρος, Επίκουρος Καθ. Παν. Αιγαίου

18.00 Χαιρετισμοί α. Ευστράτιος Πρασίδης, Καθηγητής Παν. Αιγαίου

β. Δήμος Σάμου, δήμαρχος κ.Μιχάλης Αγγελόπουλος

18.30 Ομιλία κ. Ξενοφώντα Μουσά με θέμα: Μηχανισμός των Αντικυθήρων

19.30 Απονομή μεταλλίου στον κ. Ξ. Μουσά απο τον Δήμο Σαμίων

19. 45 Εισαγωγή στο πρόγραμμα των Αρχαίων λιμένων της Μεσογείου, εισηγητής Στ. Σκούτας

20. 15 Οι αδελφοποιήσεις πολιτισμού της Σάμου, εισηγητής Μιχ. Αγγελόπουλος

20.45 ΣυζήτησηΚαρλόβασι, Σάββατο 29/4, 10.00 π.μ., αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου

Προεδρείο: Μαρία Καρύδα, Επ. Καθηγήτρια Παν. Αιγαίου

10.00 Χαιρετισμοί

10. 15 Ομιλία κ. Σταμάτη Σκούτα με θέμα: Φυσιοποίηση του Ανθρώπου (Αρμονία Ανθρώπου, Φύσης,Τεχνολογίας)

11.00 Ομιλία κ. Θοδωρή Παναγιωτόπουλου με θέμα: Ηθική στην Τεχνολογία

11. 30 Διάλειμμα

12.00 Ομιλία του καθηγητή Ξενοφώντα Μουσά: ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων

15.00 Συζήτηση - Τέλος Συμποσίου​