4 Απρ 2017

Σε στάση εργασίας την Τετάρτη 5 Απριλίου προχωρούν οι εργαζόμενοι προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια επικρατεί τον τελευταίο καιρό στους εργαζόμενους των κοινωφελών Προγραμμάτων του ΟΑΕΔ στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων σε όλη τη χώρα.Παρά τον καθησυχασμό των προηγούμενων μηνών, είναι ξεκάθαρο πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απόλυση των εργαζομένων του προγράμματος.
Η απόφαση αυτή θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους,
θα αποψιλώσει δραματικά τις ήδη σαθρές κρατικές δομές στα Κέντρα Φιλοξενίας και θα δημιουργήσει τεράστια κενά στην διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Δημιουργούνται ερωτηματικά από ποιόν θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες στους πρόσφυγες, σε μια περίοδο που αναμένεται να αυξηθούν οι ροές, δεδομένου ότι τα hot spot είναι ήδη υποστελεχωμένα και είναι γνωστή η ανεπάρκεια κρατικών και αξιοπρεπών υπηρεσιών, επιτρέποντας στις ΜΚΟ να δραστηριοποιούνται απομυζώντας εκατομμύρια ευρώ.

Το προσφυγικό ζήτημα, δύσκολο και σύνθετο από τη φύση του, απαιτεί καθαρές λύσεις. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας με την πολιτική της κυβέρνησης. Μια πολιτική η οποία στηρίζεται στην ύποπτα ανεπαρκή κρατική οργάνωση, που εκμεταλλεύεται εργαζόμενους με ολιγόμηνες συμβάσεις και ανύπαρκτα δικαιώματα, που σιγοντάρει τον χορό των χρηματοδοτήσεων που έχουν στήσει με «ανιδιοτέλεια» η ΕΕ και οι ΜΚΟ.

Στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και για όσο καιρό συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι προσφυγικές ροές, είναι αναγκαίο να παρέχονται επαρκείς και αξιοπρεπείς κρατικές υπηρεσίες, που θα προσφέρονται όχι από ευκαιριακό, αλλά από μόνιμο και σταθερό προσωπικό. 

Αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά. 

Στην προσπάθειά μας αυτή συμπαραστέκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (οι διοικητές Δομών, οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, Εμπορικοί Σύλλογοι και οι Σύλλογοι Εργαζομένων, οι πρόσφυγες, οι τοπικές κοινωνίες), καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την κομβική σημασία του έργου μας.

Συντονίζουμε τις δράσεις μας, σε όλους τους χώρους δουλειάς, σε όλα τα camps, σε όλη την Ελλάδα.

Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Λέσβο.

Στη Σάμο προχωράμε την Τετάρτη 5/4 σε στάση εργασίας 10.00 - 13.00 

και στη Χίο, την ίδια μέρα, 9.00-14.00 και 14.00-17.00



Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. 

· Καμία απόλυση εργαζόμενου

· Απαιτούμε την ανανέωση των συμβάσεών μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα

· Σταθερή δουλειά για όλους για όσο καιρό υπάρχει το προσφυγικό

· Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, αξιοπρεπής ζωή για τους πρόσφυγες.



ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΑΕΔ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 

ΣΑΜΟΥ, ΚΩ, ΧΙΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ, ΛΑΜΙΑΣ, ΔΡΑΜΑΣ, ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ, ΣΧΙΣΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΑΡΙΣΑΣ