10 Απρ 2017

Η "Ανατροπή" για πρωτογενή τομέα, κτηνοτροφία, εμπόριο

Η "Ανατροπή", κλείνοντας τις πρόσφατες επαφές που είχε με το Σωματείο Κτηνοτρόφων Κεντρικής Σάμου, το Σύλλογο Κρεοπωλών Σάμου, διάφορους ιδιώτες των κλάδων αυτών, ειδικευμένους επιστήμονες του κλάδου, αλλά και κρατικούς φορείς, επισημαίνει ότι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Σάμο, αλλά και την πώληση των προϊόντων αυτής εντός και εκτός του νησιού, είναι η λειτουργία σφαγείου.
Ένα σφαγείο, εκτός του ότι είναι υποχρεωτικό βάσει νόμου να λειτουργεί μέσα στα όρια του δήμου εδώ και πολλά χρόνια, είναι επίσης υποχρεωτικό για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας, για την οικονομία του νησιού, για την ευζωία των ζώων, για την δημόσια υγεία, αλλά και την εθνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων και οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απελπισία. Από την άλλη, οι κρεοπώλες θέλουν ένα φρέσκο και ντόπιο προϊόν, για να μπορούν να σταθούν στις δυσκολίες των καιρών. 

Άλλες δικαιολογίες για την μη λειτουργία του δεν ευσταθούν. Το ορίζουν οι νομοθεσίες και της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ταυτόχρονα είναι αναγκαίο, χρήσιμο και υποχρεωτικό για πολλούς λόγους, όπως για την αναβάθμιση του τόπου. Είναι αδιανόητο το 6ο μεγαλύτερο νησί του Αιγαίου με 33.000 περίπου κατοίκους να μην έχει σφαγείο και να υπάρχουν σφαγεία μέχρι και στη Σύμη, την Λέρο και την Νίσυρο (νησί με 1008 κατοίκους). 

Είναι αδιανόητο η δημοτική αρχή να μην έχει δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα και να ασχολείται με άλλα δευτερεύοντα. Η "Ανατροπή" είναι υπέρ της ύπαρξης δημοτικού σφαγείου και για αυτό, έχοντας συλλέξει υπογραφές κτηνοτρόφων και κρεοπωλών, έχει ζητήσει, από την προηγούμενη βδομάδα, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί το θέμα και να βρεθεί άμεσα λύση. Άλλος χρόνος για χάσιμο και για ανούσιες δικαιολογίες δεν υπάρχει…