2 Απρ 2017

Ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης βίζας στα νησιά

Ξεκίνησε  η εφαρμογή του πιλοτικό προγράμματος χορήγησης βίζα στις πύλες εισόδου των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αναπτερώνοντας τις ελπίδες για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου που δεν περιμένουν μεγάλο μερίδιο της πίτας των 30 εκατομμυρίων τουριστών που αναμένονται φέτος στη χώρα μας μέσα από πτήσεις τσάρτερ και μέσα από την κρουαζιέρα.
Να θυμίσουμε ότι μετά την απορριπτική απάντηση της ΕΕ μέσα στον Φλεβάρη τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι πέντε δήμαρχοι των νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο των προσφυγικών ροών, Λέσβου Χίου Σάμου Κω και Λέρου κατέθεσαν εκ νέου αίτημα στην ΕΕ η οποία και αποφάσισε τη συνέχιση του πιλοτικού προγράμματος.

Όσον αφορά το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο) θα εφαρμοστεί και εφέτος με διάρκεια ισχύος από την 1η Απριλίου έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2017.
Η διαδικασία αφορά όλους τους κατόχους ταξιδιωτικών εγγράφων οι οποίοι υπάγονται στην υποχρέωση κατοχής θεώρησης, ευρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία και οι οποίοι μετακινούνται απ’ ευθείας από την Τουρκία προς την Ελλάδα. Εξαιρούνται οι πολίτες τρίτων χωρών οποίοι εμπίπτουν στην κατηγορία προσώπων για τα οποία απαιτείται προηγούμενη διαβούλευση.

Όπως και πέρυσι, θα χορηγούνται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Θεωρήσεων, θεωρήσεις Περιορισμένης Εδαφικής Ισχύος, μόνο για την Ελλάδα, μιας εισόδου, με δικαίωμα παραμονής έως 15 ημέρες. Η θεώρηση θα χορηγείται σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα «VIS», με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων».


ΕΡΤ