6 Απρ 2017

Δημιουργία τοπικής μονάδας υγείας στην Ικαρία.Τι απαντά ο Δήμος Ικαρίας

Με αφορμή την δημιουργία τοπικής μονάδας υγείας στην Ικαρία από το Υπουργείο Υγείας και την Διοίκηση 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ο δήμος Ικαρίας αναφερει τα εξής "Σε απάντηση της επιστολής σχετικά με την δημιουργία τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ) , σας γνωρίζουμε ότι αν και δεν γνωρίζουμε συγκεκριμένα τι περιλαμβάνουν τα σχέδια της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (Π.Φ.Υ) του υπουργείου για τα νησιά μας, μας προξενεί αρχικά έκπληξη το ενδιαφέρον αναζήτησης καταλλήλου χώρου για την δημιουργία τοπικής μονάδας υγείας, την ίδια στιγμή που παραμένουν σε εκκρεμότητα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην βόρεια Ικαρία. 
Για να γίνουμε σαφέστεροι σας θυμίζουμε (γιατί μάλλον το ξεχνάτε) ότι η κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στην Ικαρία συνοπτικά είναι η εξής : 

Ø Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία. 

Ø Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν. 

Ø Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων. 

Ø Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ø Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά (όπως σήμερα) μένει χωρίς γιατρό. 

Ø Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους» (η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση και το προτεινόμενο σχήμα λειτουργίας κατανοείται πιστεύουμε ότι δεν είναι επαρκή). 

Ø Όσο για το ΕΚΑΒ αν και λειτουργεί στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας

Με αυτή την κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές του νησιού αντιλαμβάνεστε πιστεύουμε ότι η αναζήτηση χώρου για την στέγαση της προτεινόμενης τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ), μπορεί να εκληφθεί και ως πρόκληση από την κοινωνία του νησιού, όταν από την μια δεν διασφαλίζετε την εύρυθμη λειτουργία των υφισταμένων δομών και από την άλλη σχεδιάζετε την δημιουργία μιας νέας δομής. 

Πιστεύουμε ότι αρχικά θα έπρεπε να διευκρινιστεί τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για την Ικαρία, αν σε αυτό το σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σημερινές δομές υγειάς και αν η προτεινόμενη έρχεται να αντικαταστήσει κάποια δομή (π.Χ Κ.Υ η Π.Ι) η να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα του νησιού (π.Χ Ράχες) . 

Αφού διευκρινιστούν αυτές οι καθοριστικές παράμετροι και δεν υποβαθμίζονται σε επίπεδο σχεδιασμού (Γιατί στην πράξη αυτό συμβαίνει ) οι υπάρχουσες δομές, τότε η δημιουργία μιας επιπλέον δομής φυσικά και θα ήταν ευπρόσδεκτη. 

Σε ότι αφορά την εξεύρεση καταλλήλου χώρου για την στέγαση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κλειστά αγροτικά ιατρεία που υπάρχουν σχεδόν σε όλες της τοπικές κοινότητες του νησιού και στις τρεις δημοτικές ενότητες. 

Κλείνοντας ωστόσο κρίνουμε αναγκαίο να σας υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος Ικαρίας για αυτά τα θέματα -και όχι -μόνο έχει εκφράσει την άποψη του από το 2015, διατυπώνοντας συγκεκριμένη θέση η οποία μάλιστα αποτελεί και ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (160-2015). Με την οποία καθορίστηκε το διεκδικητικό πλαίσιο (παρατίθεται σε παράρτημα) με το οποίο αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των συμπατριωτών σε υγειονομικές υπηρεσίες και υποδομές που να καλύπτουν της σύγχρονες ανάγκες μας".