14 Απρ 2017

Οι «Τουφεκιές» στο Μαραθόκαμπο της Σάμου

Στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, την Κυριακή του Πάσχα, εδώ και έναν περίπου αιώνα, αναβιώνει το έθιμο των «Τουφεκιών».Οι κάτοικοι του Μαραθόκαμπου, πατρίδας του ήρωα της Επανάστασης του 1821 καπετάν Σταμάτη Γεωργιάδη, προετοιμάζονται επί αρκετούς μήνες για την αναβίωση του πασχαλινού αυτού εθίμου.
Συγκεντρώνουν τα υλικά τους και σιγά-σιγά κατασκευάζουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό «εκτοξευτήρων-τουφεκιών». Κάθε ενορία έχει στην κατοχή της χιλιάδες τέτοια «τουφέκια».

Την Κυριακή του Πάσχα, μετά τη μεσημεριανή περιφορά της Αναστάσεως, όλες οι ενορίες συναντώνται σε προκαθορισμένο σημείο, και η καθεμία, με τη σειρά της, ξεκινά τις «Τουφεκιές». Νικήτρια αναδεικνύεται η ενορία εκείνη που καταφέρνει να παρουσιάσει το πλέον εντυπωσιακό θέαμα από την άποψη του ήχου και των καπνών.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, όλοι όσοι συμμετέχουν στην αναβίωση του εθίμου γιορτάζουν μαζί, δοκιμάζοντας αβγά, κουλούρια και παραδοσιακό σαμιώτικο κρασί.

Σε παλαιότερες εποχές χρησιμοποιούνταν στην αναβίωση του εθίμου όπλα του 1821. Μεταξύ αυτών ήταν το βραχύκαννο τρομπόνι, κατ’ εξοχήν ναυτικό όπλο, με το οποίο οι ναυτικοί του Μαραθόκαμπου αντιμετώπιζαν τους πειρατές. Τα όπλα αυτά χειρίζονταν μόνο δυνατοί άνδρες, πραγματικοί λεβέντες. Κάθε ενορία είχε τους δικούς της «τουφεκάδες», τους δικούς της λεβέντες, και υπήρχε μεγάλος συναγωνισμός μέχρι να αναδειχθεί ο καλύτερος «τουφεκάς» της χρονιάς.

Ο εορτασμός του Πάσχα με το έθιμο των «Τουφεκιών» αποτελεί μια θαυμάσια ευκαιρία για να γνωρίσετε το Μαραθόκαμπο, κωμόπολη της Σάμου με παραδοσιακό χρώμα, πετρόχτιστα σπίτια αξιόλογης αρχιτεκτονικής, καμάρες, δρομάκια και αυλές με λουλούδια.http://diakopes.in.gr