5 Απρ 2017

Σύσκεψη στο Καρλόβασι

Με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αδιάβατοι αγροτικοί δρόμοι στην δυτική πλευρά του νησιού, προκλήθηκε απόψε σύσκεψη στο κτίριο της δημοτικής ενότητας Καρλοβάσου. Οι πρόεδροι των χωριών προσκλήθηκαν από τον αντιδήμαρχο Καρλοβάσου κ. Αναστάσιο Καλατζή , προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους
και όσον αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα δημοτικά διαμερίσματα για την βελτίωση της βατότας των αγροτικών δρόμων.

 Οι πρόεδροι των χωριών επέστησαν την προσοχή στων αρμοδίων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας, υποστηρίζοντας ότι αν είχαν συντηρηθεί έγκαιρα, οι αγροτικοί δρόμοι δεν θα βρίσκονταν τώρα σε αυτό το χάλι. 

Οι αγρότες που καθημερινά κοπιάζουν στα χωράφια, για να τα φέρουν βόλτα με την οικογένειά τους στο ήδη πενιχρό εισόδημα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα επιπρόσθετα οικονομικά βάρη από την πολυδάπανη συντήρηση των αυτοκινήτων ή άλλων αγροτικών μηχανημάτων.



Στην σύσκεψη παρέστη και ο επικεφαλής του συνδέσμου ΟΤΑ Δ. Σάμου κ. Μανόλης Νικολού , ο οποίος υποστήριξε ότι το πρόβλημα με την συντήρηση τις αγροτικής οδοποιίας συνδέεται με την επιβολή- εφαρμογή των «αναπτυξιακών» μοντέλων του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη». 
Αυτά τα μοντέλα Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν συμβάλει στην μείωση των δαπανών για την συντήρηση και πρόληψη στην αγροτική οδοποιία. Ειδικότερα και οι «λύσεις» που λανσάρονται όπως ο «εθελοντισμός» του στυλ βάζουμε τους αγρότες στα κρέιντερ για να επισκευάσουν τους αγροτικούς δρόμους για μερικά «μπαλώματα» στην αγροτική οδοποιία είναι καθαρά ευκαιριακές, αποκρύπτουν τις αιτίες των προβλημάτων, αποφεύγουν να φέρουν ενώπιον των ευθυνών τους όσους συμβάλουν στο να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα. 




Ο αγροτικός κόσμος που έχει κουραστεί να ακούει για οφειλόμενους πόρους, για θυσίες, για ανταγωνιστικότητα και οικονομική κρίση, που έχει κουραστεί να πληρώνει είναι καιρός να πάρει τις δικές του αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το γνήσιο ενδιαφέρον από το τυχοδιωκτισμό. Από την σύσκεψη πάντως διεφάνη η αναγκαιότητα συντήρησης και των αγροτικών μηχανημάτων και των οχημάτων που έχει ο δήμος στην διάθεση του, διότι από εκεί ξεκινούν τα προβλήματα και κανείς μέχρι σήμερα και παρά τις εκκλήσεις και τα έγραφα που έχει κοινοποιήσει η τοπική κοινότητα δεν ανταποκρίνεται. 

Οι πρόεδροι τέλος ζήτησαν οι συναντήσεις αυτές να προκαλούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να τίθενται επι τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν , που δεν είναι και λίγα δυστυχώς.