5 Απρ 2017

Καταγγελία απο την Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη συμφωνία ντροπή ΕΕ-Τουρκίας και ελληνικής κυβέρνησης. Εμείς σαν Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες ζήσαμε πολλά στη Σάμο τον τελευταίο χρόνο, θετικά και αρνητικά - σύμφωνα με τις αξίες μας και την ταξική μας θέση.
Τα θετικά προσπαθήσαμε να τα αναδείξουμε με την ίδια μας τη δράσηκαι τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης.Τα αρνητικά προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε μέσα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστών.

Σαφώς υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα άλυτα και οποιαδήποτε ιεράρχηση θα ήταν άδικη. Όμως, αυτό που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό είναι ο αποκλεισμός των μεταναστών από το μίνιμουμ των κοινωνικών δραστηριοτήτων. Δημοτικοί χώροι αθλητισμού, εστιατόρια, περίπτερα, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, λεωφορεία και διάφορες παραλιακές επιχειρήσεις καταπατώντας πανανθρώπινα δικαιώματα και νόμους αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους μετανάστες. Πίσω από μία τέτοια στάση βρίσκονται άλλες φορές δημοτικοί λειτουργοί, άλλες ιδιώτες επιχειρηματίες και άλλες οι πελάτες τους που πιέζουν προς μία τέτοια ρατσιστική συμπεριφορά.

Δυστυχώς, παρά την κατάφορη παραβίαση θεμελιακών κανόνων συμβίωσης της πολιτείας, κανένας επίσημος ή ημιεπίσημος φορέας δεν δείχνει όχι μόνο να μπορεί αλλά ακόμα και να θέλει να αντιδράσει. Κυβέρνηση, περιφέρεια, δημοτική αρχή, αστυνομία, δικαιοσύνη, σχετικοί σύλλογοι κι εποπτικές υπηρεσίες παρακολουθούν ικανοποιημένοι, ανήμποροι ή ανίκανοι την επανεμφάνιση του καθεστώτος απαρτχάιντ στα ελληνικά νησιά.

Έχουμε επαναλάβει ότι οι στιγμές είναι ιστορικές. Η απάθεια, η αποστασιοποίηση και η αδράνεια μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα μόνο τα ευνοούν. Καλούμε όλους τους φορείς της Σάμου και τον κάθε κάτοικο ξεχωριστά να καταδικάσει και να εμποδίσει τέτοια φαινόμενα σταματώντας αυτή την ιστορική ντροπή εδώ και τώρα.

Εμείς δεν θα μένουμε μόνο στον καταγγελτικό λόγο αλλά θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε τις λύσεις και τις κατάλληλες απαντήσεις σε όσους και όσες αποκλείουν συνανθρώπους μας, ντόπιους και μετανάστες, από τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Κίνηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα - Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες