18 Απρ 2017

Απολογισμός δράσης του Δήμου Σάμου κατά της κατάθλιψης

Ο Δήμος Σάμου, από το έτος 2014, είναι μέλος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας, το οποίο είναι ένα δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο Δίκτυο που σήμερα αριθμεί 192 Δήμους μέλη από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό να εφαρμόσουν όλοι δράσεις και προγράμματα για την υγεία καλά σχεδιασμένα, που θα αντέχουν στο χρόνο και θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα, σύμφωνα και με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ). Η προσπάθεια όλων είναι οι Δήμοι μέλη να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και να υιοθετήσουν ένα τρόπο λειτουργίας, σχεδιασμού και καλών πρακτικών ώστε να αναδειχθούν πρωτοπόροι στη διαφύλαξη της υγείας και της ποιότητας ζωής του πληθυσμού τους.

Πρωταρχικός σκοπός της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι η ενημέρωση για την Πρόληψη των Νοσημάτων, η Προαγωγή της Υγείας, ο Προσυμπτωματικός Έλεγχος των πληθυσμιακών ομάδων υψηλού κινδύνου και γενικότερα η προώθηση ολοκληρωμένων Πολιτικών και Δράσεων στο πεδίο της Δημόσιας Υγείας. 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Σάμου, της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας και συγκεκριμένα του τμήματος Προαγωγής & Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, υποβλήθηκε αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) και ο Δήμος Σάμου, πιστοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2017, ως ένας απ’ τους τρείς Δήμους της Ελλάδος, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων με σκοπό να εργασθεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πάνω σε πολιτικές και δράσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών, τις ευπαθείς ομάδες και την ενημέρωση του πληθυσμού, σχετικά με την πορεία της ζωής και την ενδυνάμωση των ανθρώπων. Επίσης θα υιοθετήσει πολιτικές για την διατροφή, την φυσική άσκηση, τον καπνό, το αλκοόλ, την ψυχική και πνευματική υγεία. Ενισχύοντας και διαμορφώνοντας τις υπηρεσίες του με επίκεντρο τον άνθρωπο, προκειμένου να ενισχυθούν τα μέτρα για την δημόσια υγεία. Τέλος θα λάβει μέτρα για την βελτίωση του περιβάλλοντος και των συνθηκών ζωής των κατοίκων του Δήμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου που έχει ως θέμα: “Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε”, η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σάμου & συγκεκριμένα το Τμήμα Προστασίας κ’ Προαγωγής Δημόσιας Υγείας διοργάνωσε Δράση για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας, με κεντρικό μήνυμα:

“ Άσε τη ζωή που κάνεις... ψάξε τη ζωή που χάνεις”

Στόχος της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κατάθλιψη, η συζήτηση και η ενημέρωσή τους γι’ αυτό το σύνθετο φαινόμενο.

Η δράση είχε ως αφετηρία το Δημαρχείο Σάμου, όπου έγινε ενημέρωση από εξειδικευμένα στελέχη του Δήμου & διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου. Την εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης, κα Μαριάνθη Παπακωνσταντή, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Σάμου κος Αναστάσιος Καλατζής και ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ "Σαμιακή Αρωγή" του Δήμου Σάμου, κος Κυριάκος Πατσίδης. 

Εν συνεχεία έγινε ξενάγηση στο χώρο του Δημαρχείου από τον φιλόλογο & ιστορικό κο Χρήστο Λάνδρου, πρώην Προϊστάμενο του Ιστορικού Αρχείου Σάμου, τον οποίο παρακολούθησαν οι παρευρισκόμενοι με μεγάλο ενδιαφέρον και επικεντρώθηκαν σε ερωτήσεις ιστορικού περιεχομένου για το νησί μας.

Η δράση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου.

Ευχαριστούμε όλους τους κατοίκους που συμμετείχαν ενεργά στη δράση μας, το Δ.Σ και τα στελέχη του ΝΠΔΔ "Σαμιακή Αρωγή” του Δήμου Σάμου, το Δ.Σ του “Συλλόγου Συνταξιούχων Σάμου”, το Δ.Σ του “Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Σάμου”, τον φιλόλογο & ιστορικό κ. Χρήστο Λάνδρου, την “Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου & Ικαρίας” και τέλος τους συναδέλφους κ. Νίκο Τσούλο και κ. Χρήστο Βασιλειά, για τη φωτογράφηση της δράσης. 

Τέλος ενημερώνουμε ότι η Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Δημόσιας Υγείας προγραμματίζει μέχρι τέλος του έτους και άλλες δράσεις που έχουν σαν στόχο την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ).