24 Απρ 2017

Χώρα: Πολιτισμική ανάδειξη της ιστορίας του τόπου…

Την Παρασκευή 21 Απριλίου η "Ανατροπή" επισκέφτηκε την δημοτική κοινότητα της Χώρας. Η επίσκεψη ξεκίνησε με προγραμματισμένη περιοδεία μέσα στο χωριό, όπου βασικά στελέχη της παράταξης επισκέφτηκαν τοποθεσίες φυσικού κάλλους, αλλά και ιστορικής σημασίας.Κατά την περιήγηση έγινε επίσκεψη στην καινούργια πλατεία του χωριού, όπου πρέπει να τελειώσει άμεσα και να αξιοποιηθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Επίσης, πολύ κοντά στην πλατεία του χωριού υπάρχει το πετρόχτιστο γεφύρι, που χρονολογείται από το 1873. Ο περίγυρος χώρος του μπορεί να καθαριστεί και να αξιοποιηθεί, ώστε ο επισκέπτης να απολαύσει αυτό το ιδιαίτερο μέρος, που στη συνέχειά του είναι η Νεροτριβή και καταλήγει σε παλιό νερόμυλο.

Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο κτίριο της παλιάς κοινότητας, όπου εκεί ήταν προγενέστερα η έδρα της Μητρόπολης Σάμου, όταν η Χώρα ήταν η πρωτεύουσα του νησιού, δηλαδή στα πρώτα 20 χρόνια της ηγεμονίας, μέχρι δηλαδή το 1854. Το συγκεκριμένο κτίριο θέλει υποχρεωτικά συντήρηση και δίπλα σε αυτό, στην Α. Παρασκευή, βρίσκονται τα πρώτα πλυσταριά του χωριού. Επίσης, στη Μισακή έγινε επίσκεψη στο Κονάκι, που ήταν η κατοικία του Ηγεμόνα της Σάμου. Στη Μισακή βρίσκονται και δεύτερα πλυσταριά, όπου και αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν. 

Μετά την περιήγηση, έγινε συνομιλία με διάφορους κατοίκους στα καφενεία του χωριού. Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, αναλύθηκαν οι θέσεις της παράταξης και έγινε αναφορά στους τρόπους ανάδειξης όλων των τοποθεσιών φυσικού κάλλους, αλλά και των ιστορικών κτισμάτων.