19 Απρ 2017

Κρουαζιέρα στο Αιγαίο για το πρώτο οργανωμένο γκρουπ Κινέζων

Την Παρασκευή ξεκινάει από τον Πειραιά το πρώτο κρουαζιερόπλοιο με οργανωμένο γκρουπ επιβατών από την Κίνα, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να σηματοδοτήσει το άνοιγμα της αχανούς ασιατικής αγοράς για τους ελληνικούς προορισμούς. Κάτι που αποτελεί κοινό στόχο του ΟΛΠ, της Cosco αλλά και της κινεζικής και ελληνικής κυβέρνησης.
Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο εξασφαλίστηκε και η αρωγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο ενίσχυσε με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα τα ελληνικά προξενεία στην Κίνα, ενώ παράλληλα διευκόλυνε και τη διαδικασία ώστε να χορηγείται γρήγορα visa στους Κινέζους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην Ελλάδα.

Το πρώτο «πιλοτικό» ταξίδι θα πραγματοποιήσει η Celestyal Cruises πoυ χρησιμοποιεί τον ΟΛΠ και το Λαύριο ως λιμάνια εκκίνησης (home port) και δουλεύει σε αυτό το project εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η Celestyal έχει σχεδιάσει ειδική κρουαζιέρα για την κινεζική αγορά που συνεπάγεται και κινεζικό πλήρωμα και κινεζική κουζίνα, αλλά και Κινέζους ξεναγούς για τα ελληνικά αξιοθέατα. Το πρώτο γκρουπ αριθμεί 250 άτομα, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί επισκέψεις για τουλάχιστον 2.000 Κινέζους επιβάτες εντός των αμέσως επόμενων μηνών.

Την όλη προσπάθεια διευκολύνει και η έναρξη πολλών αεροπορικών δρομολογίων που συνδέουν την Αθήνα με την Κίνα, όπως της Emirates και της Scoot, αλλά ουσιαστική ενδυνάμωση του άξονα αυτού θα έλθει μόνον με την έναρξη απευθείας πτήσεων, κάτι που σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία στην Αθήνα αναμένεται να υλοποιηθεί σύντομα από την Air China.

Η πρώτη κινεζική κρουαζιέρα στο Αιγαίο θα πραγματοποιηθεί με το κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia και το ταξίδι περιλαμβάνει επισκέψεις στη Μύκονο, τη Σάμο, το Ηράκλειο και τη Σαντορίνη. Αξίζει να επισημανθεί πως οι 250 επιβάτες μετά την επιστροφή τους θα παραμείνουν λίγες μέρες στην Αθήνα, καθώς επιχειρείται να ενισχυθεί και το τουριστικό προϊόν της Αττικής.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η κινεζική πλευρά στην όλη επιχείρηση, η οποία εκτιμάται πως σε πλήρη ανάπτυξη θα μπορέσει να ενισχύσει σημαντικά κύκλο εργασιών του ΟΛΠ από την κρουαζιέρα, είναι το γεγονός πως την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για το πρώτο αυτό ταξίδι από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΠ κάπτεν Φου Τσενγκ Κιου, στην οποία έχει προσκληθεί ο Κινέζος πρέσβης Τζόου Σιαολί. Σημειώνεται ότι κατά δήλωση του Κινέζου διπλωμάτη, η Ελλάδα αποτελεί αγαπημένο ευρωπαϊκό προορισμό για τους Κινέζους, οι αφίξεις των οποίων τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με διψήφιο ποσοστό.

Η Celestyal Cruises επέτυχε να είναι η πρώτη εταιρεία στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα από επίμονες προσπάθειες και με πλεονέκτημα το γεγονός πως καλύπτει το 70% του home porting στην Ελλάδα. Το 2016 μετέφερε 117.000 επιβάτες που έκαναν 660.000 συνολικά επισκέψεις σε ελληνικούς προορισμούς, ενώ τα πλοία της πραγματοποίησαν 821 προσεγγίσεις σε ελληνικά λιμάνια.

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι μέτοχοι της Celestyal Cruises, η Louis Plc και η DVB Bank, βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με κινεζικό ιδιωτικό όμιλο συμμετοχών για την πώληση ποσοστού της εταιρείας κρουαζιέρας. Ο δυνητικός αυτός στρατηγικός επενδυτής από την Κίνα, που θα συμμετέχει στο αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το οποίο περιλαμβάνει τη ναυπήγηση καινούργιων πλοίων, δεν σχετίζεται με κανένα τρόπο με την Cosco που κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της Celestyal.

του Ηλία Μπέλλου
kathimerini.gr