30 Μαΐ 2017

Ελληνοτουρκική πορεία ειρήνης στη Σάμο

Δεν θέλουμε του ΝΑΤΟ την προστασία, έξω τώρα η λυκοσυμμαχία», διαδήλωσαν τα μέλη και οι φίλοι της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης σε όλη τη διαδρομή της Πορείας που έγινε το Σάββατο 27/5.Στην Πορεία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης με την οποία η Πανσαμιακή
Επιτροπή διατηρεί ισχυρούς συναγωνιστικούς δεσμούς.Στη πλατεία του Παλαιοκάστρου μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού υποδέχθηκαν τους οδοιπόρους της Ειρήνης με γλυκίσματα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Σοφία Παπανικολάου τοπική σύμβουλος που έδωσε και το σύνθημα για την εκκίνηση της Πορείας.


Ενδιάμεσος σταθμός ήταν το κέντρο κράτησης και απέλασης προσφύγων όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών πολέμων και βροντοφώναξαν «Όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών , ζήτω η φιλία των λαών».


Στη συνέχεια μπήκαν στη πόλη και κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία όπου έγινε η συγκέντρωση. Λίγα λεπτά μετά την άφιξη της πορείας έφθασαν οι ειρηνοδρόμοι που έτρεξαν 13 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο στο Βαθύ τιμώντας ιδιαίτερα τον αθλητή και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη που δολοφονήθηκε το Μάη του 1963 στη Θεσσαλονίκη.Τους ειρηνοδρόμους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα οι συγκεντρωμένοι και αμέσως μετά μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής Ειρήνης τους στεφάνωσαν με στεφάνια από κλαδιά ελιάς.


Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυνε η Ελένη Παπαδοπούλου μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και μίλησε η πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ρούλα Στεφανάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με τις συγκινητικές απαγγελίες ποιημάτων του Τούρκου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ στα Τούρκικα από συναγωνιστή της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης και στα Ελληνικά Μεταφρασμένα από τον Γιάννη Ρίτσο από τους Δημήτρη Μαυρατζώτη και Σοφία Σορόκου.

Το βράδυ της ίδιας μέρας έλληνες και τούρκοι φιλειρηνιστές διασκέδασαν με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, και αντάλλαξαν δώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τούρκοι αγωνιστές της Ειρήνης χάρισαν ένα ζωγραφικό πίνακα στο Εργατικό Κέντρο Σάμου και το ΠΑΜΕ επισφραγίζοντας έτσι την πρόσφατη συνεργασία τους στην αντιπολεμική εκδήλωση που είχαν οργανώσει τα ταξικά σωματεία της Σάμου.