9 Μαΐ 2017

ΣΥΣΤΑΣ.Ο ΕΟΣΣ έχει ιστορική ευθύνη να στηρίξει τους αμπελουργούς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, την αγροτιά της Σάμου

Ο φοροασφαλιστικός νόμος 4387 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου, ισοδυναμεί με λαίλαπα, που δεν καταπίνει μόνο εργαζόμενους, συντάξεις και συνταξιούχους, αλλά εξοντώνει τους μικρούς παραγωγούς και παραδίνει τους πιο σημαντικούς κλάδους της αγροτικής παραγωγής στην εκμετάλλευση μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων. 
Οι 2000 αμπελουργοί της Σάμου είναι όλοι μικροί παραγωγοί και ελάχιστοι από αυτούς (λιγότεροι από το 15%) είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η επιβαλλόμενη από το ν. 4387 περικοπή, κατά 60%, των συντάξεων και η καταβολή εισφοράς ΕΦΚΑ 1000 Ευρώ το χρόνο σε εκτός ΟΓΑ συνταξιούχους και ετεροαπασχολούμενους οδηγεί αναγκαστικά:

● Στην εγκατάλειψη της αμπελοκαλλιέργειας από τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή στην εκχώρησή της σε επιχειρηματικά συμφέροντα.-

● Στη δραματική, μέχρι αφανισμού, μείωση της οινοπαραγωγής του νησιού.

● Στην κατάρρευση της ΕΟΣΣ, που εξασφαλίζει τη διάθεση της παραγωγής και ένα, έστω πενιχρό, εισόδημα για τους αμπελουργούς.-

●Στην απώλεια ενός βασικού πυλώνα στήριξης και ανάπτυξης της Σαμιακής κοινωνίας και οικονομίας.-

Ο νόμος 4387 δεν πλήττει μόνο τους Σαμιώτες αμπελουργούς. Πλήττει θανάσιμα τους μικροπαραγωγούς όλης της Ελλάδας και όλων των κλάδων παραγωγής, αφού στην πλειοψηφία τους για να επιβιώσουν αναγκάζονται να συμπληρώνουν το εισόδημά τους με εξωγεωργικές δραστηριότητες και έτσι δεν χαρακτηρίζονται κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πλήττει εργαζόμενους και συνταξιούχους, αφού, εκτός των άλλων, θα τους βάλει στο δίλημα να επιλέξουν το γεωργικό ή το εξωγεωργικό τους εισόδημα, τη σύνταξη ή τη μικρή τους παραγωγή.

Η ελαιοκαλλιέργεια, η αμπελουργία, η μικρή ποιμενευόμενη κτηνοτροφία, παρότι είναι από τους δυναμικότερους κλάδους της ελληνικής παραγωγής απειλούνται με διάλυση αφού οι απασχολούμενοι σ' αυτούς δεν είναι ,στην πλειοψηφία τους, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι καταστροφικές συνέπειες του νόμου 4387 είναι στρατηγικοί στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου. Υπηρετούν την κατεύθυνση της συγκέντρωσης γης, παραγωγής και κεφαλαίων στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρήσεων. Είναι δομικά στοιχεία της αντιλαικής- αντιαγροτικής πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων, των κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Οι μικροπαραγωγοί και οι συνεταιρισμοί είναι εμπόδιο. Ο νομος 4387 είναι εργαλείο εξόντωσής τους.

Τα νέα μέτρα, που συμφώνησε η κυβέρνηση (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, κατάργηση επιδομάτων κ.λ.π.) στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης καθώς και η βάσιμα πιθανολογούμενη αύξηση 15% του ΕΦΚΑ είναι καινούργια, βάρβαρη επίθεση, καινούργια επιδρομή στα ήδη λεηλατημένα, εδώ και δέκα χρόνια, εισοδήματα αγροτών, εργαζομένων και συνταξιούχων. Δημιουργούν συνθήκες ακόμα χειρότερης φτώχειας, οδηγούν μαζικά νέα τμήματα του λαού στην εξαθλίωση.

Ο ΕΟΣΣ έχει ιστορική ευθύνη να στηρίξει τους αμπελουργούς, τους ελαιοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους, την αγροτιά της Σάμου. Να στηρίξει την ίδια του την ύπαρξη, που απειλείται. Το Δ. Σ. του ΕΟΣΣ έχει καθήκον να μπει μπροστά, να ενημερώσει τους αμπελουργούς, που εκπροσωπεί , για τον κίνδυνο, να τους κινητοποιήσει, με στόχο την ακύρωση του νόμου και των νέων μέτρων.

ΚΑΛΟΥΜΕ

Ø Τους αμπελουργούς, τους αγρότες όλων των κλάδων παραγωγής, τους κτηνοτρόφους, τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους να παλέψουν οργανωμένα, δυναμικά, χέρι χέρι με το μαζικό ταξικό λαϊκό κίνημα, με στόχο την ακύρωση του νόμου 4387 και των νέων μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που ρημάζει τη ζωή μας.

ØΤην τοπική κοινωνία με τους φορείς, τους συλλόγους και τις οργανώσεις της, να πάρει θέση κατά του νόμου 4387, να συνδράμει αγρότες, εργαζόμενους και συνταξιούχους στον αγώνα τους, να στηρίξει τους αμπελουργούς και τον ΕΟΣΣ, τους ελαιοπαραγωγούς, τους κτηνοτρόφους και όλους τους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής του νησιού, που συνθέτουν την οικονομική και παραγωγική του βάση.Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ, ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ , ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΣΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΗ ΚAI ΚΑΘΗΚΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ.