28 Μαΐ 2017

"Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδια σας και στειρώστε τα θηλυκά"

Έκκληση του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου: Μην εγκαταλείπετε τα κατοικίδια σας και στειρώστε τα θηλυκά Εγκατάλειψη – η βασική αιτία του κακού.Έχει σκεφτεί κανείς, γιατί έχουμε τόσα πολλά αδέσποτα ζώα. Δεν πέσανε από τον ουρανό ούτε βγήκαν από την θάλασσα. Κάποιοι (και δυστυχώς όχι λίγοι)ασυνείδητοι συμπολίτες μας τα εγκατέλειψαν για διάφορους
λόγους:τα βαρεθήκαν, αρρώστησαν, γέρασαν, ήταν άτακτα και κάνανε ζημιές, δεν είχαν τις επιθυμητές ικανότητες σαν κυνηγόσκυλα, μετακομίσανε ή πήγανε διακοπές τα αφεντικά τους.Ιδιαίτερα ξεφορτώνονται πολλά κουταβάκια, επειδή δεν φρόντισαν τα αφεντικά τους για την στείρωση της σκύλας τους. Πεταμένα σαν σκουπίδια σε κάδους απορριμμάτων, σε πλατείες, δρόμους, σχολεία και φυσικά στα καταφύγια.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ, πως η εγκατάλειψη ζώου (καθώς αποτελεί μορφή κακοποίησης) είναι ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο μέχρι και 30.000 ευρώ (σύμφωνα με τον ν. 4235/2014, άρθρο 47, που έχει επικαιροποιήσει το ν. 1197/1981).
Ο νόμος προβλέπει και τις στειρώσεις (ν. 3170/2003, άρθρο 2.6): «Οι κάτοχοιθηλυκών σκύλων οφείλουν …. να μεριμνούν για τη στείρωση τους, εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.»

Η επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων δεν είναι μόνο υπόθεση των Δήμων (αν και νομικά είναι υπεύθυνοι). Είναι υπόθεση όλων μας. Πρέπει η κοινωνία να αποκτήσει συνείδηση. Τα κατοικίδια δεν είναι αντικείμενα, που τα ΄πετάμε’, όποτε και όπου θέλουμε. Είναι πρώτα, πρώτα θέμα πολιτισμού και ανθρωπισμού…

Αυτή η βάρβαρη συνήθεια της εγκατάλειψης ζώου είναι έγκλημα.Το ζώο υποφέρει σαν άνθρωπος και στις περισσότερες περιπτώσεις το εγκαταλειμμένο ζώο πεθαίνει. 
Με ποιο ηθικό δικαίωμα περιμένουμε από την πολιτεία να φροντίζει για κάτι,που εμείς αρνούμαστε να φροντίσουμε;

Όταν λοιπόν μιλάμε για το πρόβλημα των αδέσποτων, δεν πρέπει να κατηγορούμεμόνο τις αρχές, αλλά να ρίξουμε το βλέμμα μας και στις πραγματικές αιτίες, στον κόσμο γύρο μας, ίσως και στον εαυτό μας. Η κοινωνία πάντα είναι τόσο καλή όσο είναι ο κάθε πολίτης της. Πρέπει να αλλάξουμε παλιές κακές συνήθειες και συμπεριφορές. Και όπως σε άλλα εγκλήματα δεν πρέπει σιωπήσουμε. Υποχρέωση μας να καταγγέλλουμε τις εγκαταλείψεις!

Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν γίνει πάνω από 150 εγκαταλείψεις σκύλων (μόνο οι καταγεγραμμένες περιπτώσεις!) στο νησί μας. Τον περασμένο μήναβρέθηκαν 40 (!) κουτάβια παρατημένα στο καταφύγιο του κ. Κουμούλα. Αν συνεχίζονταιοι εγκαταλείψεις με αυτόν τον ρυθμό, όλες οι προσπάθειες των αρχών και των συλλόγων για επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων θα είναι μάταιες.

Πρέπει τελικά να μας αναγκάζουν οι αρχές με συνεχείς ελέγχους για το αυτονόητο (για ηλεκτρονική σήμανση των κατοικίδιων μας και υποχρεωτική στείρωση των θηλυκών);Ή μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπία, να γίνουμε σωστοί κηδεμόνεςκατοικίδιων ως Ευρωπαίοι, υπεύθυνοι πολίτες, που δεν χρεώνουν την αδιαφορία και την παραμέληση τους στην πολιτεία ;

Ή ακόμα πιο απλά: να γίνουμε άνθρωποι και απέναντι στα ζώα!