19 Μαΐ 2017

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Η Ελληνική Πολιτεία, με το ν.2193/1994 καθιέρωσε τη 19η Μαΐου, κάθε έτους, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου 1916-1923 με τους διωγμούς, τη γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.

Αποσπώ εδάφια από το περίφημο βιβλίο « Σέρρα, Η ψυχή του Πόντου» του Γιάννη Καλπούζου που κατόρθωσε με εξαιρετική νηφαλιότητα και ιστορική πιστότητα να αναδείξει την ακμή και τον αφανισμό των αρχαιότερων, των πιο περήφανων και πιο πολύπαθων Ελλήνων της Ανατολής: των Ποντίων.

Όταν ύστερα από χρόνια ρωτά ο γιος τον βασανισμένο πατερά αν είναι σωστό να μη ξύνει κανείς πληγές, έρχεται η σοφή και μετρημένη απάντηση:

« Κοιτάς μπροστά, όταν δεν ξεχνάς από πού έρχεσαι. Εκείνα τα χρόνια συντελέστηκε γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και προηγουμένως των Αρμενίων και των Ασσυρίων. Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και πρέπει να καταγράφουν ως ιστορική αλήθεια. Εάν τα αναμοχλεύεις τούτα σκοπεύοντας να υψώσεις το μίσος, καλύτερα να μην ακουστεί η φωνή σου. Απεναντίας, δεν πρόκειται να σιωπάς εάν πασχίζεις να φανούν τα κακά για να μην ξανά γίνουν…».

Είναι λοιπόν χρέος ιστορικής ευσυνειδησίας και εθνικής αυτογνωσίας η ανάδειξη του αφανισμού του ποντιακού ελληνισμού σε μια εποχή που μεταβαλλόταν ο γεωπολιτικός χάρτης και αναδιανεμόταν η Ανατολή κατά τα συμφέροντα και τους συσχετισμούς των τότε Μεγάλων Δυνάμεων. Έναν αιώνα μετά η ίδια σχεδόν περιοχή ανακατανέμεται, η βαρβαρότητα και οι προκλήσεις επανεμφανίζονται, ( Συρία) και ως λαός εμβολιασμένος με τη γνώση του παρελθόντος, καλούμαστε σε επαγρύπνηση αλλά και σε ετοιμότητα να γυρίσουμε τη ροή της ιστορίας προς όφελος μας.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου


Νικόλαος Κατρακάζος