19 Μαΐ 2017

Δ.Σεβαστάκης .Για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Μήνυμα του βουλευτή Σάμου και Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου."Η 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας υπομνηματίζει με οδύνη τις δοκιμασίες του Ελληνισμού κατά τις
κρίσιμες πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα
και ειδικά την περίοδο 1916-1923, κατά την οποία οι Έλληνες και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός της Μικράς Ασίας υπέστησαν απόλυτη καταστροφή. 

Στη Σάμο, την 21η Μαΐου 2017, ημέρα κατά την οποία οι πολίτες του ακριτικού μας νησιού θα μνημονεύσουν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δεν ξεχνούμε και δεν απεμπολούμε τα δικαιώματα στη μνήμη και την ηθική αποκατάσταση της μεγάλης ιστορικής αδικίας. Μνημονεύουμε το σκοτεινό ιστορικό γεγονός, συγχρόνως όμως υπογραμμίζουμε ότι η ουσιαστική ιστορική αποκατάσταση, περνάει μέσα από την αυτογνωσία, την εμβάθυνση στην ιστορική έρευνα, την ανάκτηση της συλλογικής συνείδησης, την θαρραλέα σφυρηλάτηση και επιβολή σχέσεων ειρήνης με τους γειτονικούς λαούς. Ας είναι μια μέρα όπου η μνήμη θα εκφράσει την δύναμη και θέληση για δικαιοσύνη, πρόοδο, συμφιλίωση των λαών, Δημοκρατία, συλλογική αυτοεκτίμηση ". 

Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων