11 Μαΐ 2017

Προβλήματα στο περιφερειακό Ιατρείο Μαραθοκάμπου

Η Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου και η Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος ΟΓΕ) απαίτησαν συνάντηση με την διοικούσα Τριμελή Επιτροπή, αρμόδια για τη λειτουργία του Περιφερειακό Ιατρείο Μαραθοκάμπου, αποτελούμενη από τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου κ. Γ.Υφαντή και τους κ. Α.Κοζώνη και κ. Γ.Κουτσοδόντη, διορισμένους από την κυβέρνηση. Η ανάγκη της συνάντησης προέκυψε μετά την διαπίστωση της άθλιας κατάστασης που επικρατεί στο Π.Ι. Μαραθοκάμπου, όσον αφορά στην καθαριότητα του χώρου (γεμάτοι κάδοι με σκουπίδια, μολυσμένα υλικά αποθηκευμένα σε κουτί που έχει καιρό να αδειαστεί). Την τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνει βέβαια και το γεγονός της έλλειψης του αγροτικού γιατρού, καθώς και το ότι το ιατρείο υπολειτουργούσε π.χ. τον προηγούμενο μήνα λειτούργησε μόνο εφτά φορές, αφού η Γιατρός έκανε τις εφημερίες της στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 13:30μ.μ. σε αίθουσα του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, όπου παρευρέθησαν μέλη της Λαϊκής Επιτροπής, μέλη της Ομάδας Γυναικών και το Σωματείο Οικοδόμων. Επίσης συμμετείχαν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μαραθοκάμπου, ο Αντιδήμαρχος Μαραθοκάμπου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και η Γιατρός του χωριού. 

Τα ζητήματα που τέθηκαν προς συζήτηση για άμεση λύση είναι η στελέχωση του Π.Ι. με αγροτικό γιατρό, να γίνει Κέντρο Εφημεριών το Π.Ι και να καθαρίζεται ο χώρος καθημερινά. Στην παρέμβασή μας περιγράψαμε την κατάσταση και τονίσαμε τα πάγια αιτήματά μας:

· Πλήρης στελέχωση του Π.Ι. Μαραθοκάμπου με αγροτικό γιατρό, μαία και νοσηλεύτρια. Πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας. Να λειτουργήσει ως Κέντρο Εφημεριών.

· Άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου και του Νοσοκομείου Σάμου με μόνιμους γιατρούς, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.

· Κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους - ανασφάλιστους - άνεργους και τις οικογένειές τους.

· Αυτόνομο πλήρως στελεχωμένο ΕΚΑΒ που να καλύπτει τις ανάγκες του σαμιακού λαού.

· Η Υγεία και η Πρόνοια να έχουν ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Κράτος.

Στη συζήτηση που ακολούθησε διαπιστώθηκε ότι η κύρια αιτία που δεν λύνονται τα προβλήματα μας είναι οι συνεχείς περικοπές χρηματοδοτήσεων στο σύστημα Υγείας. Παρά τα ματωμένα πλεονάσματα, για τα οποία περηφανεύεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αδυνατούν να επιλύσουν ένα απλό ζήτημα, όπως αυτό της πρόσληψης καθαρίστριας στο Π.Ι. Μαραθοκάμπου. Με την πολιτική της η κυβέρνηση στηρίζει την κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, μετατρέποντας την από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα. Έτσι μεταφράζεται η δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ και τις μονάδες ΠΕΔΥ καθώς και η ελλιπής χρηματοδότηση των δημόσιων Νοσοκομείων.

Στη συνάντηση μας ανακοινώθηκε η δημιουργία τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ) στον Μαραθόκαμπο. Αυτή η Μονάδα μας είπαν ότι θα στελεχωθεί με τέσσερις Γιατρούς(!!!!!), επισκέπτρια υγείας, δύο νοσηλευτές και δύο διοικητικούς υπαλλήλους! Πόσο προκλητικά ακούγεται αυτό στα αυτιά των κατοίκων του χωριού μας!!

Ενώ λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια ματώσαμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή γιατρό για το ιατρείο μας, έτσι ώστε να μας παρέχεται η στοιχειώδης πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη και με το ζόρι έχουμε έναν, έρχονται τώρα να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια για να κάμψουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας με υποσχέσεις για πολυδύναμα ιατρεία.

Το θετικό αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ανακοίνωση ότι ο Μαραθόκαμπος θα γίνει Κέντρο Εφημεριών. Ένα σημαντικό αίτημά μας γίνεται πράξη. Η Γιατρός θα είναι κάθε μέρα στο Ιατρείο και θα κάνει κάποιες εφημερίες στο χωριό. Κάτι για το οποίο χρόνια τώρα μας έλεγαν ότι « αυτό ποτέ δεν πρόκειται να γίνει». ΄

Όσο για την καθαριότητα του Ιατρείου ανέλαβε ο Δήμος μετά από πίεση, με το προσωπικό καθαριότητας που διαθέτει, να επιλύσει το πρόβλημα. Για τον αγροτικό γιατρό η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε ενδιαφέρον στην προκήρυξη της θέσης, έτσι θα γίνει νέα προκήρυξη, πράγμα που σημαίνει αρκετούς μήνες χωρίς γιατρό.

Οι μακροχρόνιοι αγώνες (παραστάσεις διαμαρτυρίας, συναντήσεις με διοικητή Νοσοκομείου, κινητοποιήσεις στη 2η ΥΠΕ Πειραιά, συλλογή 700 υπογραφών) της Λαϊκής Επιτροπής και των φορέων που συμμετέχουν σε αυτή, αλλά και των κατοίκων του χωριού μας δείχνουν το δρόμο! Το δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα για να αποτρέψουμε αυτά που σχεδιάζουν για εμάς. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν πως τίποτα δε γίνεται και πως δεν μπορούμε να πετύχουμε λύση για εμάς και τα παιδιά μας, εμείς προβάλλουμε την κατάκτηση της μόνιμου Γιατρού και τη μετατροπή του Π.Ι. σε Κέντρο Εφημεριών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την πρόσληψη δεύτερου γιατρού και πρόσληψη μόνιμης καθαρίστριας.

Έχει συσσωρευτεί όμως, πολύ μεγάλη πείρα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις. Απαιτείται εμείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες και ΕΒΕ, οι ίδιοι να βάλουμε τη σφραγίδα των εξελίξεων προς όφελός μας, να δυναμώσουμε την πάλη μας για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΜΑΗ, ΣΤΙΣ 10:ΟΟ π.μ. ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, ΣΤΟ ΒΑΘΥ