2 Μαΐ 2017

Άλλη μία διάκριση για τον Δήμο Σάμου

Ανακοινώθηκαν από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και βιώσιμης Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης οι Δήμοι που θα λάβουν για το 2017 τα βραβεία στα πλαίσια του «Europe Prize».Το «Europe Prize» θεσμοθετήθηκε το 1955 και αποτελεί την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή πόλη για τις δράσεις της σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Σάμου ανακηρύχθηκε ένας από τους 7 ευρωπαϊκούς Δήμους που θα λάβουν για το 2017 την διάκριση «European Diploma». Ο θεσμός προωθεί και αναγνωρίζει Δήμους ή πόλεις που προωθούν τις αδελφοποιήσεις και συνεργασίες με άλλες περιοχές στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη συμμετοχής σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και οργανισμούς τοπικών αρχών και σε ευρύτερες δράσεις. Βοηθά πόλεις και Δήμους να γίνουν πιο γνωστοί στον ευρωπαϊκό χάρτη και να δημιουργήσουν δεσμούς με νέες περιοχές. Κάθε Δήμος αποστέλλει, στα πλαίσια της διαγωνιστικής διαδικασίας έναν φάκελο υποψηφιότητας που περιλαμβάνει μια πολυσέλιδη τεκμηριωμένη έκθεση η οποία απαντά σε μια σειρά κριτηρίων. Οι πόλεις που διακρίθηκαν, μεταξύ αυτών και η Σάμος, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στο Στρασβούργο τον Ιούνιο.


Για φέτος το «European Diploma» απονέμεται σε επτά ευρωπαϊκούς Δήμους που είναι οι ακόλουθοι:

Γερμανία: Bergkamen και Denzlingen 

Ελλάδα: Σάμος

Ιταλία: Ponte San Nicolò 

Πολωνία: Ostrów Wielkopolski και Morawica 

Σερβία: Kikinda (Vojvodina)

«Το βραβείο αυτό αντικατοπτρίζει ουσιαστικά ένα πνεύμα δημιουργίας, ανεκτικότητας, κοινωνικής συνοχής και ισοτιμίας μεταξύ των πολιτών, κάτι που αποτέλεσε και τη βάση του εγχειρήματος για την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Για τους πατέρες της Ευρώπης άλλωστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα αποτελούσε ακριβώς την ανθρωπιστική εκδοχή της πολιτικής!», δήλωσε ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ενώ συμπλήρωσε για την διάκριση αυτή της Σάμου: «Είναι μια μεγάλη τιμή για το νησί μας, που καταφέρνει να διακριθεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μια πολύ σημαντική διαγωνιστική διαδικασία και με ‘’ανταγωνιστές’’ μεγάλους Δήμους από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Μόνη επιλογή στην σημερινή κατάσταση είναι η εξωστρέφεια και η δυναμική προσπάθεια της Σάμου μας να αποδείξει ότι μπορεί και πρέπει να τα καταφέρει. Διακρίσεις όπως αυτή είναι προφανές ότι δίνουν προστιθέμενη αξία και στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας κάνοντας το πιο γνωστό σε όλη την Ευρώπη».

«Το βραβείο αυτό αφιερώνεται στη μνήμη του Προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπη, Jean-Claude Frécon», τόνισε τέλος ο Δήμαρχος Σάμου.