17 Μαΐ 2017

Κοινωνικά "αναίσθητη" και οπισθοδρομική η απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου

Θέση στην απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου για τη μη συμμετοχή τους στις επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους,παίρνει η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων.Σε ανακοίνωση τους αναφέρουν¨."Σε μια δημοκρατία η άσκηση ενός δικαιώματος δεν μπορεί να παραβιάζει άλλα δικαιώματα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς με την απόφαση των αναισθησιολόγων της Σάμου για τη μη συμμετοχή τους στις επεμβάσεις διακοπής κύησης για συνειδησιακούς λόγους. Πέρα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από την πρωτοβουλία αυτή για την ομοφωνία της απόφασης και την επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής είναι σαφές ότι με αυτήν την κίνηση παραβιάζεται το δικαίωμα των γυναικών σε ασφαλή ιατρική περίθαλψη και υποσκάπτεται το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, 30 χρόνια μετά από την αποποινικοποίηση της έκτρωσης στην Ελλάδα!

Αν αυτό εφαρμοστεί, χωρίς δίκαιη και ασφαλή εναλλακτική λύση για τις γυναίκες, το αποτέλεσμα θα είναι να επιστρέψουμε σε εποχές όταν αυτές οι επεμβάσεις γίνονταν σε ιδιωτικά ιατρεία και κάτω από ακατάλληλες συνθήκες με τραγικές συνέπειες πολλές φορές για την υγεία και τη ζωή των γυναικών. Το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο έντονο λόγω της νησιωτικότητας, γεγονός που οδηγεί τις ασθενείς που επιθυμούν επεμβάσεις κύησης να τους επιβάλλεται να μεταβούν από τη Σάμο είτε στην Αθήνα είτε σε ιδιωτικά ιατρεία, όπου οι διακοπές κύησης απαγορεύονται.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητάμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Σάμου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο το κατάλληλο και "ηθικά συμβατό" ιατρικό προσωπικό. Ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε σθεναρά κάθε πρωτοβουλία που αποβλέπει στην ενημέρωση, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και την εκπαίδευση των παιδιών και των εφήβων σε μεθόδους αντισύλληψης, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα στην ουσία του επενδύοντας στην πρόληψη και όχι να θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή και τα δικαιώματα των γυναικών.

Όσοι κύκλοι επιχαίρουν για την απόφαση των γιατρών της Σάμου για λόγους ηθικής, είναι οι ίδιοι που πολέμησαν με πάθος κατά της πρωτοβουλίας του υπουργείου παιδείας να εισαγάγει σχετικές θεματικές στα σχολεία. Γιατί ενίοτε, η υποκρισία περισσεύει και η συντήρηση κρύβεται πίσω από κορώνες ηθικής"...
Η Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων