9 Ιουν 2017

Ο Δήμος Σάμου για τα δημοσιεύματα για την τιμή του εισιτηρίου στο Ευπαλίνειο

Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στην τιμή του εισιτηρίου για την επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα που παραδόθηκε πρόσφατα στο κοινό, η δημοτική αρχή αισθάνεται ότι οφείλει να σημειώσει τα εξής:


1ον: Ο καθορισμός της τιμής των εισιτηρίων για τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και ο Δήμος Σάμου δεν εμπλέκεται σ’ αυτή τη διαδικασία με κανέναν τρόπο.


2ον: Από τον Δήμο Σάμου ζητήθηκε η δρομολόγηση ενός λεωφορείου για τη διευκόλυνση του κοινού που θα θελήσει να επισκεφθεί το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Ανταποκριθήκαμε θετικά –εκκρεμεί η έγκριση της δαπάνης για δύο επαγγελματίες οδηγούς κατόχους του απαραίτητου διπλώματος οδήγησης, όπως ρητώς προβλέπει ο νόμος.


3ον: Το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποτελεί ένα κατασκευαστικό θαύμα της αρχαιότητας και η επιστημονική, αλλά και πολιτιστική του αξία είναι ανεκτίμητη. Η διάνοιξή του από τους αρχαιολόγους και μηχανικούς που ανέλαβαν το έργο και η πρόσφατη παράδοσή του στο κοινό υπήρξε ένα κοστοβόρο, αλλά και μεγάλης σημασίας επίτευγμα.
Είναι ευτύχημα για τη Σάμο να διαθέτει πλέον ανοιχτό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες και αυτό το σημείο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που προκαλεί το θαυμασμό, αποτελεί πόλο έλξης και δίνει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν του νησιού μας.


Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη αυτού του σπουδαίου μνημείου, άλλωστε, ως Δήμος, έχουμε δρομολογήσει και την αδελφοποίηση της Σάμου με το Δήμο Μεγάρων, τόπο γέννησης του Ευπαλίνου.


Στο ίδιο πνεύμα, εκφράζουμε και την άποψη ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε, η πρόσβαση σ’ αυτόν τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο θα έπρεπε, από οικονομικής πλευράς και στο μέτρο του εφικτού, να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη και, πάντως, όχι απαγορευτική για μεγάλο μέρος των επισκεπτών της Σάμου, Ελλήνων ή και ξένων.