9 Ιουν 2017

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης εγκαινίασε την έκθεση «Φραντς Κάφκα» στη Βιβλιοθήκη Πόλης της Βουλής

Η έκθεση «Φραντς Κάφκα» της Βιβλιοθήκης της Βουλής, εγκαινιάστηκε χθες βράδυ, στο κτήριο της Βουλής των Ελλήνων επί της οδού Λένορμαν (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο) Η έκθεση «Φραντς Κάφκα», είναι αφιερωμένη στον μεγάλο συγγραφέα που σφράγισε με το έργο του τη λογοτεχνία και τη σκέψη του 20ού αιώνα,


Την έκθεση, η οποία συνδιοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την Πρεσβεία της Τσεχίας στην Αθήνα, εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης και ο Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jan Bondy, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής κ. Γεωργίου Πάντζα και του Γενικού Γραμματέα της Βουλής κ. Κώστα Αθανασίου. Παρέστησαν επίσης αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Τσεχίας με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Milada Halikova, καθώς και επικεφαλής ξένων διπλωματικών αρχών στη χώρα μας.

Εγκαινιάζοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κ. Δημήτριος Σεβαστάκης σημείωσε ότι στον χώρο φιλοξενείται μια έκθεση του μεγαλύτερου ίσως λογοτέχνη του 20ού αιώνα.

"Ο Κάφκα", είπε, "ανανέωσε τους αφηγηματικούς κώδικες, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ο αναγνώστης τοποθετείται απέναντι στο αφήγημα και δημιούργησε έναν αναγνώστη πιο ενεργητικό, πιο κριτικό".

Τόνισε, επίσης, ότι "το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχοντας αφομοιώσει έναν βιομηχανικό χώρο -πρώην δημόσιο καπνεργοστάσιο- θέλει να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα στη σκέψη και στον στοχασμό του 20ού αιώνα, που αποτελεί την προϋπόθεση για να καταλάβουμε τη σημερινή δύσκολη και αμφίβολη εποχή μας".