6 Ιουν 2017

Ο Δήμος Σάμου προσέφερε σε μαθητές σπόρους αμπέλοψης προς φύτευση

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στο πλαίσιο των προσπαθειών που συνολικά καταβάλλει σε θέματα "πράσινης" ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης στο μεγάλο αυτό ζήτημα, ο Δήμος Σάμου προσέφερε σήμερα Τρίτη 6 Ιουνίου 2017 σε ειδική εκδήλωση σε όλους τους μαθητές του νησιού μας σπόρους αμπέλοψης
προς φύτευση.

Οι σπόροι είναι μια ευγενική χορηγία του κ. Γιακουμή Αμυρσώνη και διανέμονται στους μαθητές με σκοπό την εξοικείωσή τους με απλές, εύκολες και ανέξοδες πρακτικές και πρωτοβουλίες που ωφελούν το περιβάλλον και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, αλλά και την εικόνα της Σάμου, ως τουριστικού προορισμού με πολλές ιδιαίτερες ομορφιές και μεγάλη παράδοση στην παραγωγή πολιτισμού. Στους μαθητές δόθηκε και ένα πρακτικός οδηγός για την αμπέλοψη.

Στο μήνυμά του ο κ. Αγγελόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: "Θεωρούμε πως με μικρές και απλές κινήσεις μπορούμε όλοι μας να αποδείξουμε την αγάπη μας για το περιβάλλον και να αλλάξουμε την όψη του νησιού μας. Σας εύχομαι ένα όμορφο και δημιουργικό καλοκαίρι. Στις μαθήτριες και μαθητές που θα συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, καλή επιτυχία και πάντα να θυμάστε ότι η ζωή είναι γεμάτη από προκλήσεις. Ποτέ το αποτέλεσμα δεν κρίνεται από μια μάχη."

Η αμπέλοψη ανήκει στην οικογένεια «αμπελίδες». Είναι φυτό φυλλοβόλο, αναπτύσσεται γρήγορα και εύκολα, χωρίς απαιτήσεις εδαφικές και χωρίς ασθένειες που να απαιτούν χημικές επεμβάσεις επιβαρύνοντας περισσότερο το βεβαρημένο περιβάλλον, είναι φυτό πολυετές και μελισσοκομικό.

Οι σπόροι που κρατάτε στα χέρια σας είναι Αμπέλοψη πεντάφυλλος: Αναρριχάται με ευκολία και είναι το πλέον κατάλληλο για να αναπτυχθεί σε σιδερένια κάγκελα σπιτιών και σε συρμάτινες περιφράξεις. Ιδανικότερη χρήση του όμως είναι στη δημιουργία περγκολών σε σπίτια, σε πάρκα, έως και σε πολλά πεζοδρόμια Η Αμπέλοψη πεντάφυλλος κλαδεύεται το Χειμώνα με την πτώση των φύλλων όπως και το αμπέλι. Δεν έχει ανάγκη από ειδικές γνώσεις κλαδευτού. Αναπτύσσεται ταχύτατα από χώρους πλησίον της θάλασσας έως περιοχές με μεγάλο υψόμετρο 600-700μ. Η ανάπτυξη των φυτών είναι ανάλογη με την ύπαρξη νερού και χώματος. Πολύ χώμα, νερό και τροφή, μεγάλη ανάπτυξη, περιορισμένο χώμα νερό και τροφή, περιορισμένη ανάπτυξη. Δεν συγκαταλέγεται στα αλλεργιογόνα και το βασικότατο δεν πιάνει φωτιά.

Με την πτώση των πολύχρωμων φθινοπωρινών φύλλων δε σημαίνει ότι έπαψε η ωφελιμότητα των φυτών αυτών. Συνεχίζει για όσους έχουν θέληση και όρεξη την ενεργή τους δράση. Όλη αυτή η ενέργεια που περικλείουν δεν πρέπει να πεταχτεί στις χωματερές ως άχρηστο υλικό. Τα φύλλα πρέπει να συγκεντρώνονται και με μια απλή χουμοποίηση να αποτελούν άριστο χώμα για τα επόμενα ανθοκομικά ή κηπευτικά μας.

Ξεκινώντας με το σπόρο

Ο μικρός σπόρος φυτεύεται σε ένα οποιοδήποτε χώμα, σε βάθος 2 εκ. περίπου. Το χώμα διατηρείται υγρό και σε διάστημα 10-20 ημερών, λόγω του ότι το περίβλημα είναι σκληρό, αρχίζει η βλάστηση. Εν συνεχεία σε λίγες μέρες θα δούμε τα δύο πρώτα φύλλα και εν συνεχεία το τρίτο. Προτιμάμε χώρo όχι κατευθείαν στον ήλιο. Από το τέταρτο φύλλο και μετά τοποθετείται στη θέση, όπου θα αρχίσει η ανάπτυξή του και ο σκοπός για τον οποίο προορίζεται, ή να καλύψει τοίχους ή να αναπτυχθεί σε πέργκολα.