29 Ιουν 2017

ΕΚΣ: καμιά απόλυση και μετατροπή των συμβάσεών σε αορίστου χρόνου

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου με ανακοίνωσή του για τους συμβασιούχους , λέει όχι στην ομηρία και στην ανεργία και ζήτα την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στους δήμους.Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους συμβασιούχους του νομού μας .
 Αναλυτικά η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου :"Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η κυβέρνηση εμπαίζει τους συμβασιούχους με την τροπολογία που ψήφισε και η οποία προβλέπει ότι οι συμβασιούχοι που απασχολούσαν οι δήμοι μέχρι τις 7/6/2017 μπορούν να συνεχίσουν να απασχολούνται το αργότερο μέχρι το Μάρτη του 2018, για να απολυθούν στη συνέχεια, ή και ακόμα νωρίτερα. 

Οι συμβασιούχοι, δηλαδή, θα απολυθούν όπως και αν έχει το επόμενο διάστημα, αλλά μπορούν, κατά την κυβέρνηση, να συμμετέχουν στο διαγωνισμό για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με μοριοδότηση της προϋπηρεσία τους, χωρίς όμως και αυτή η μοριοδότηση να εξασφαλίζει την πρόσληψή τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των σημερινών συμβασιούχων αποκλείονται έτσι κι αλλιώς, καθώς είναι υπερτριπλάσιοι, ακόμα και αν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ προτιμούνταν μόνο οι συμβασιούχοι (σε 2.500 υπολογίζουν τις συνολικές ανάγκες των Δήμων). Στην τροπολογία, επίσης, υπάρχει πρόβλεψη που αναφέρει ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, οι ΟΤΑ θα πρέπει να κάνουν την αποκομιδή απορριμμάτων με ίδια μέσα.

Αυτό που λέει, δηλαδή, καθαρά και ξάστερα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα πεταχτεί στο δρόμο της ανεργίας, και η καθαριότητα των Δήμων θα ανατεθεί στους έτοιμους από καιρό ιδιώτες που θα εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους τους και θα μετατρέπουν τα σκουπίδια σε χρυσό. 

Για το ποιος άλλος θα πληρώσει το «μάρμαρο» είναι επίσης καθαρό. Οι Δήμοι «θέλουν δεν θέλουν» θα μετακυλύουν το κόστος στους δημότες και άλλο ένα χαράτσι βρίσκεται στα σκαριά για να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Αυτόν τον άσχημο ρόλο έρχεται να παίξει ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης. Τον ρόλο του «λαγού», για ν’ ανοίξει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Δίνει, με ανάθεση από τον ίδιο, την καθαριότητα σε ιδιώτες αν και το κόστος είναι κατά πολύ πάνω από το διπλάσιο. Δεν διστάζει μάλιστα να βαφτίσει «προνομιούχα συντεχνία» τους όμηρους συμβασιούχους που μαζεύουν τα σκουπίδια και κρατούν την πόλη του καθαρή με λιγότερα από τα μισά χρήματα. 

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους. Ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, που θέλει τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα εξευτελιστικά προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας (5μηνα, 8μηνα κλπ), που θεωρεί «καταχρηστική» την ανανέωση των συμβάσεων, την μόνιμη και σταθερή δουλειά. Αν τους ενδιέφερε πραγματικά θα υλοποιούσε το αίτημα των εργαζομένων για καμιά απόλυση και μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου και θα έδινε την δυνατότητα στους δήμους να έχουν τους αναγκαίους εργαζόμενους για την καθαριότητα. Τίποτα από αυτά, όμως, δεν συμβαίνει και κάνουν τους εργαζόμενους και το δικαίωμά τους στην δουλειά, μπαλάκι από τον έναν στον άλλον. Σύμμαχοι της κυβέρνησης η ΝΔ, οι εργοδοτικές ενώσεις, τα ΜΜΕ που έχουν εξαπολύσει μια συντονισμένη επίθεση εναντίον τους. Ταυτόχρονα στελέχη της εισαγγελίας προχωρούν σε παρεμβάσεις βάζοντας τα ΜΑΤ να τους χτυπήσουν για να τους φοβίσουν και να καταστείλουν τον αγώνα τους¨.Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους συμβασιούχους των τριών Δήμων των νησιών μας και η παρέμβασή μας την προηγούμενη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σάμου ήταν σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι οι εργαζόμενοι που παράγουν ένα σημαντικό έργο κρατώντας τις πόλεις και τα χωριά μας καθαρά, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία των Δήμων και στην εξυπηρέτηση των δημοτών. Καλεί όλα τα σωματεία, όλους τους φορείς, όλο το λαό των νησιών μας να στηρίξει το αίτημά τους για καμιά απόλυση και μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και να εκφράσει με κάθε τρόπο την συμπαράσταση και αλληλεγγύη του.