14 Ιουλ 2017

Το 3ο Φεστιβάλ Σάμου ανοίγει τις πύλες της παράδοσης και του πολιτισμού

Ένα τριήμερο γεμάτο τοπικά προϊόντα, μουσικές-χορευτικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις, δρώμενα, πολλές συμμετοχές αλλά και κεράσματα, στον αναμορφωμένο υπαίθριο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής στο Μαλαγάρι της Σάμου ,ξεκινά σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου μέχρι και Κυριακή 16 Ιουλίου.

Το SAMOS Festival 2017 τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Visit Greece), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος (Chef's Club of Greece). Τελεί επίσης υπό την αιγίδα του Όμιλου Unesco Πειραιώς και Νήσων και του «Acropolis» Chef’s Club of Attica, εκπροσωπούμενα από την κα Γεωργία Κακλία, διευθύντρια γαστρονομίας και διατροφολογίας. Υποστηρίζεται επίσης από τα Δημόσια ΙΕΚ Σάμου, Αιγάλεω και Πειραιά. Χρυσός χορηγός είναι η Blue Star Ferries, ενώ υποστηρίζεται από σημαντικό αριθμό σαμιακών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή του Φεστιβάλ: «Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη διοργάνωση να τίθεται υπό την αιγίδα του κύριου εκφραστή του τουρισμού, του ΕΟΤ, καθόσον τούτο σημαίνει για όλους εμάς αναγνώριση της προσπάθειας να αναδειχθεί η γαστρονομική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας, όπως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του αλλά και τα μοναδικά προϊόντα του, με τη στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με ευρύτερη επιδίωξη την προβολή του νησιού μας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Είναι επίσης σημαντική η σύνδεση των τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα με το παγκοσμίως γνωστό σαμιώτικο κρασί και τη γαστρονομική ταυτότητα του ακριτικού μας νησιού, τόσο μέσω της παράδοσης όσο και με τη νέα διατροφική προσέγγιση, τις εξελιγμένες μεθόδους και τις τεχνικές που γνωρίζουν άριστα και προβάλλουν τα εκλεκτά μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος». 

Το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο πρόξενος της Χιλής Martin Donoso, εκπρόσωποι από το χώρο της τέχνης, των επιστημών και της πολιτικής καθώς και αντιπροσωπείες από ξένες χώρες. Αναμένεται να προκαλέσει, όπως κάθε χρονιά της διοργάνωσης, το έντονο ενδιαφέρον του κοινού καθώς περιλαμβάνει εκδηλώσεις παρουσίασης παραδοσιακών συνταγών με τοπικά προϊόντα και σαμιώτικο κρασί, εξελιγμένες συνταγές των σπουδαστών από τα Δημόσια ΙΕΚ αλλά και μικρές λιχουδιές που αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα. Ο executive chef και μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Βαγγέλης Μπιλιμπάς θα μαγειρέψει με την ιδιαίτερη τέχνη και τεχνική μιας δημιουργικής κουζίνας που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νέας γαστρονομικής προσέγγισης. 

Επίτιμη γευσιγνώστρια του Φεστιβάλ θα είναι η δημοσιογράφος Νίκη Μηταρέα, συγγραφέας του βιβλίου «Οινομαγειρέματα» που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής με κρασί στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World» στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards». Θα παρουσιάσει το τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Με κρασί και Ελληνικά» και θα κάνει μια διεξοδική αναφορά στο σαμιώτικο κρασί, τον αμπελώνα και τη σύνδεση με την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ Σάμου) θα παρουσιάσει και θα κεράσει το κοινό από όλη τη γκάμα των εκλεκτών ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του, ενώ σε συνεργασία με τον βραβευμένο πανελλαδικά bartender Iωακείμ Ζαβουδάκη, θα παρουσιάσει νέες εμπνευσμένες συνταγές για καλοκαιρινά και πολύ ιδιαίτερα cocktails με σαμιώτικο κρασί.

Οι μουσικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα «Αρχοντορεμπέτικα» θα παρουσιάσει η Μουσική Παρέα Σάμου, μια «Κρητική Νησιώτικη Βραδυά» θα χαρίσει κέφι από Γ. Οικονόμου, Δ. Πρωτογεράκη, Γ. Τσακανιού, ενώ και το «Έντεχνο Τραγούδι» θα βρει την έκφρασή του από τον Γιάννη Παπαγεωργίου, την Πόπη Θάνου και την παρέα τους.

Στα βήματα της παράδοσης θα χορέψουν το «Λύκειο Ελληνίδων Παράρτημα Σάμου» και ο Σύλλογος «ΡΙΒΑ» Καρλοβάσου.

Ένα σωρό διαφορετικά δρώμενα που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όπως η Παραδοσιακή Τέχνη και οι τεχνικές με θεματική τους «Ανεμόμυλους» από τον μυλομαραγκό Γεώργιο Καμίτση και την «Ξυλοναυπηγική» από τον Κώστα Χωριανόπουλο, ξυλοναυπηγό.

Για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν παιδικά εργαστήρια με τα «Παραμύθια του Αιγαίου» και «Η Σάμος σε τρεις διαστάσεις» αλλά και παιδικές αθλητικές εκδηλώσεις με «Τα παιχνίδια της γειτονιάς». Την επιμέλεια των εργαστηρίων έχουν αναλάβει η Αθηνά Πετούλη που με το καλλιτεχνικό της πνεύμα θα διανθίσει τα παραμύθια ενώ η εικαστικός Estella Carballo, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ουρουγουάης, θα ντύσει κι εκείνη με το ταλέντο της την παιδική φαντασία και θα «ζωντανέψει» τη Σάμο και τα αξιοθέατά της σε ένα μεγάλο τρισδιάστατο χάρτη από ανακυκλώσιμα υλικά. Ουσιαστική συμμετοχή στα δρώμενα για παιδιά θα έχει η Δημόσια Κεντρική και Ιστορική Βιβλιοθήκη Σάμου και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Βαθέος Σάμου.

Το 3ο Φεστιβάλ Σάμου ανοίγει τις πύλες της παράδοσης και του πολιτισμού απόψε στις 7 το βράδυ στο δροσερό και σκιασμένο χώρο της Μαυρογενείου Σχολής, με στόχο να προβάλλει τους κοινούς δρόμους μεταξύ επιχειρηματικότητας και πρωτογενούς τομέα, να αναδείξει την τοπική γαστρονομική ταυτότητα και να προάγει τον πολιτισμό όπως εκφράζεται μέσω των συλλόγων και των φορέων.