20 Ιουλ 2017

Aγώνες δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας” την Κυριακή 30 Ιουλίου

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 στις 19.00 το απόγευμα, θα διεξαχθούν στη Χώρα Σάμου οι αγώνες δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας”. Ήταν μια ιδέα του τρίτου γυιού του καπετάν Μιλτιάδη, του Νίκου Χούμα (Χώρα Σάμου 1951- Αθήνα 2017).
Οι αγώνες δρόμου 2017 είναι αφιερωμένοι, εκτός από τον Καπετάν Χούμα και στον Ζήσιμο Καραχριστοδούλου

Ο θυρεός των αγώνων δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας”. Τον φιλοτέχνησε ο Γλύπτης Θεόδωρος Τζίφας. Ο Θεόδωρος Τζίφας φιλοτέχνησε και την προτομή του Μιλτιάδη Χούμα, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν στις 15 Ιουλίου 2016, από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο στην πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου.

Oι αγώνες 

Ο αγώνας 6 χλμ ξεκινάει στις 7.30 το απόγευμα από τη νέα πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου, πηγαίνει στους Μυτιληνιούς και επιστρέφει.

Ο παιδικός αγώνας 1 χλμ ξεκινάει στις 7.00 το απόγευμα από τη νέα πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα

Όλοι όσοι πάρουν μέρος στους αγώνες και τερματίσουν, θα πάρουν έγγραφο “Ενθύμιο Συμμετοχής” και συλλεκτικό αναμνηστικό μετάλλιο

Η εκκίνηση θα γίνει από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και σε περίπτωση απουσίας από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Σάμου. Δημήτριο Τσιρίγο.

Δ η λ ώ σ ε ι ς Σ υ μ μ ε τ ο χ ή ς

1. Χώρα Γιάννης Μιλτ. Χούμας 6.973.315.994
2. Μυτιληνιοί Άλκης Πόθος 6.972.070.439
3. Πυθαγόρειο 2the Little Store – Εύα Δήμα 6.871.972.610
4. Καρλόβασι Active 6.947.158.214
4. Σάμος Active 6.947.158.214



Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η  Α Γ Ω Ν Ω Ν  Δ Ρ Ο Μ Ο Υ 2 0 1 7

Χώρα – Σάμος Ιούλιος 2017 

1. Οι αγώνες δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας” 6 χλμ και 1 χλμ. στη Χώρα Σάμου, έγιναν για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου 2016, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μιλτιάδη Χούμα, στην πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου.

2. Οι αγώνες δρόμου ήταν μία ιδέα του Νίκου Μιλτ. Χούμα (Χώρα Σάμου 1951- Αθήνα 2017).

3. Μετά από πρόταση της οικογένειας Μιλτιάδη Χούμα (Γιάννης Μιλτ. Χούμας) και σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Σάμου κ. Δημήτριο Τσιρίγο, ορίστηκε οι αγώνες του 2017 να είναι αφιερωμένοι μαζί με τον Μιλτιάδη Χούμα και σε έναν αγωνιστή του 1941-44 από την Χώρα Σάμου, τον Ζήσιμο Καραχριστοδούλου. Δηλαδή όταν γίνονται οι αγώνες δρόμου κάθε χρόνο, να αφιερώνονται εκτός από τον Μιλτιάδη Χούμα και σε έναν αγωνιστή του 1941-44, κατά προτίμηση από την Χώρα Σάμου.


4. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΡΟΜΟΥ 2017 : Ορίστηκε η Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 : Ο παιδικός αγώνας 1 χλμ ορίστηκε να ξεκινήση στις 19.00 και ο αγώνας 6 χλμ στις 19.30


5. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Οι αγώνες θα ξεκινήσουν από την πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου. Στον παιδικό αγώνα, στα 500 μέτρα τα παιδιά θα κάνουν αναστροφή και θα επιστρέψουν. Ο αγώνας 6 χλμ θα ξεκινήσει επίσης από την πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου, θα πάει μέχρι το Παλαιοντολογικό Μουσείο Μυτιληνιών και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης. Στα σημεία αναστροφής θα γίνεται καταγραφή των αριθμών. Όσοι δεν καταγραφούν στα σημεία αναστροφής, θα αποκλείονται των απονομών.


6. ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Από το σημείο εκκίνησης μέχρι το σημείο αναστροφής στους Μυτιληνιούς η διαδρομή είναι ελαφρά ανηφορική. Η επι-στροφή είναι ελαφρά κατηφορική. Όλη η διαδρομή είναι σε άσφαλτο.


7. Οι συμμετέχοντες στους αγώνες δρόμου πρέπει να βρίσκονται στην πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου, τουλάχιστον μία ώρα πριν την εκκίνηση, για την παραλαβή του αριθμού τους.
8. Η ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ: Θα γίνει στην πλατεία “Σαμίων Ηρώων” στη Χώρα Σάμου, από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και σε περίπτωση απουσίας του, από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Σάμου κ. Δημήτριο Τσιρίγο.


9. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ : Για τον παιδικό αγώνα δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών. Για τον αγώνα 6 χλμ όσοι και όσες είναι πάνω από 14 χρονών. Όλοι όσοι συμμετέχουν πρέπει να έχουν περάσει πρόσφατα από ιατρικές εξετάσεις και να έχουν υπογράψει την αίτηση συμμετοχής. Στα παιδιά απαιτείται η υπογραφή και η συναίνεση από τον κηδεμόνα τους.


10. ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δεν απαιτείται κόστος συμμετοχής. Η συμμετοχή στους αγώνες δρόμου είναι ελεύθερη και δωρεά.


11. Με φροντίδα της οργανωτικής επιτροπής θα υπάρχει Ιατρική υποστήριξη, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.


12. Με φροντίδα της οργανωτικής επιτροπής θα υπάρχει κατά τη διάρκεια των αγώνων, παρουσία τροχαίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των τροχοφόρων και για την ασφαλή κίνηση των αθλητών, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η διακοπή της κυκλοφορίας των τροχοφόρων στη διαδρομή των αγώνων. (Χώρα – Μυτιληνιοί- Χώρα).


13. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΗΣΗ: Για λόγους τεχνικούς και οργανωτικούς, δεν προβλέπεται να γίνει ηλεκτρονική χρονομέτρηση των αγώνων.


14. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΓΩΝΑ 1 ΧΛΜ: Στον παιδικό αγώνα 1 χλμ δίνεται έμφαση στη συμμετοχή και όχι στον συναγωνισμό-ανταγωνισμό. Σε όλα τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στους αγώνες, ανεξάρτητα από τη θέση τερμα-τισμού, θα γίνει απονομή συλλεκτικού αναμνηστικού Μεταλλίου και έγγραφο “Ενθύμιο Συμμετοχής”. 


15. ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 6 ΧΛΜ: Σε όλους και όλες που θα συμμετάσχουν στον αγώνα 6 χλμ, θα γίνει απονομή συλλεκτικού αναμνηστικού Μεταλλίου και έγγραφο “Ενθύμιο Συμμετοχής”. Πρόσθετα οι τρείς πρώτοι στον αγώνα των 6 χλμ, θα παραλάβουν αναμνηστικό καντράκι με τη φωτογραφία του θυρεού των αγώνων.
16. Όλα τα έγγραφα “Ενθύμια Συμμετοχής” που θα απονεμηθούν, θα είναι υπογεγραμμένα από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Σάμου κ. Δημήτριο Τσιρίγο.


17. Αμέσως μετά τον τερματισμό θα απονέμεται το Συλλεκτικό Μετάλλιο των Αγώνων. Δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος για την αναγραφή των ονομάτων στο “Ενθύμιο Συμμετοχής”, αυτό θα χορηγηθεί την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 στις 8.00 το απόγευμα, στη νέα πλατεία Χώρας Σάμου, και πριν την προβλεπόμενη Μουσική εκδήλωση (Τάκης Κωνσταντακόπουλος – Τάσος Τσερές – Μανώλης Κοκκόλης).


Σύντομα βιογραφικά

Μιλτιάδης Χούμας: Γεννήθηκε στη Χώρα Σάμου στις 18 Απριλίου 1913. Τον Ιανουάριο του 1942 εντάχθηκε με το καΐκι του “Ευαγγελίστρια” από τον Άγγλο Λοχαγό Michael Woodbine Parish στη Συμμαχική οργάνωση Διαφυγής “ΜΙ 9”. Με έδρα τα Μικρασιατικά παράλια απέναντι από τη Χίο, έφερε εις πέρας 65 αποστολές Διαφυγής Ελλήνων και Συμμάχων, στο Αιγαίο στο Ιόνιο και στη Μέση Ανατολή. Πλήρωμα στο “Ευαγγελίστρια” συνήθως ήταν: Μηχανικός ο Γιάννης Κατσουλάκης( Πυθαγόρειο Σάμου 1919- Πειραιάς 2010) και Ναύτες ο Νίκος Αναγνώστου (Οινούσσες 1916-Μασαχουσέτη ΗΠΑ 1997) και ο Σταμάτης Καραμπλάκας (Μελί Μικράς Ασίας 1919-Πειραιάς 1992). Ο Μιλτιάδης Χούμας πέθανε στον Πειραιά το 1989 σε ηλικία 76 ετών και ετάφει στη γενέτειρά του Χώρα Σάμου.

Ζήσιμος Καραχριστοδούλου: Γεννήθηκε στη Χώρα Σάμου το 1890. Το 1941 μετά την εγκατάσταση στη Σάμο της Ιταλικής Μεραρχίας Cuneo ο Ζήσιμος Καραχριστο-δούλου ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση. Με καΐκι του βοήθησε πολλούς Σαμιώτες να περάσουν στα Μικρασιατικά παράλια. Δυστυχώς δεν έχουν διασωθεί πολλά στοιχεία για τον ίδιο και το καΐκι του. Πέθανε στη Χώρα Σάμου το 1966 σε ηλικία 76 ετών. O Ζήσιμος Καραχριστοδούλου υπήρξε μία σημαντική μορφή στη Σάμο, στα χρόνια 1941-44 και σύντομα θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε την προσφορά του με περισσότερα στοιχεία.