12 Ιουλ 2017

Δημήτρης Σεβαστάκης-Δραστηριότητα Προέδρου Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησαν την Τρίτη 11 Ιουλίου 110 φοιτητές από 28 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΘΥΕΣΠΑ). Οι φοιτητές, που συνοδεύονταν από τους διδάσκοντες καθηγητές, ξεναγήθηκαν στο κτίριο της Βουλής και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της.

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής Σάμου και Καθηγητής ΕΜΠ κ. Δημήτρης Σεβαστάκης, καλωσορίζοντας τους φοιτητές, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του «που υποδέχεται νέους διανοούμενους που αγαπούν τα ελληνικά και τον τρόπο που σ΄ αυτή τη γωνιά του πλανήτη γεννήθηκαν σημαντικές έννοιες, οι οποίες διατρέχουν τον διεθνή πολιτισμό. Έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Διαβούλευση, η Συναπόφαση, ο Στοχασμός και κυρίως ο Αναστοχασμός, να σκέφτεσαι, δηλαδή, στην πορεία του χρόνου πάνω στα επίδικα που συγκροτούν τις σχέσεις, τον πολιτισμό και τις κοινωνίες».

Ο κ. Σεβαστάκης αναφέρθηκε στην αξία της γλώσσας, επισημαίνοντας ότι οι σπάνιες γλώσσες, όπως είναι η ελληνική, παρόλο που μεγάλο μέρος των εννοιών της έχουν διασπαρεί στις λατινικές γλώσσες, «μας βοηθούν να βρούμε τη ρίζα του ανθρώπινου πολιτισμού, την αφετηρία, που δεν είναι ένας γεωγραφικός προορισμός, αλλά ένας τρόπος σκέψης.»



Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος ΘΥΕΣΠΑ, καθηγητής κ. Παναγιώτης Κοντός, στην παρέμβασή του ανέφερε ότι το πρόγραμμα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας και στο διάστημα αυτό συμμετείχαν 6.240 φοιτητές από 620 ιδρύματα 78 χωρών. «Το πρόγραμμα δίνει ευκαιρία σε νέους διανοούμενους να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η γνώση της γλώσσας» κατέληξε ο κ. Κοντός.