3 Ιουλ 2017

Ο Δικηγορικός σύλλογος Σάμου καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό θέμα

Mε αφορμή την χθεσινή πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα κρατητήρια του Α.Τ Σάμου ο Δ.Σ.Σάμου καταγγέλλει για μια ακόμα φορά την πολιτική της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό θέμα , επισημαίνει την παντελή απουσία της οργανωμένης Πολιτείας στο Προσφυγικό /Μεταναστευτικό και για πολλοστή φορά καλεί
την συντεταγμένη πολιτεία, τις Αρχές και τους αρμόδιος φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους στο μέτρο που της αναλογούν δίνοντας αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή 30 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Συλλόγου σε ραδιοφωνική παρέμβαση του και σε ερώτηση για το προαναχωρισιακό κέντρο και τα προβλήματα που βιώνει η τοπική κοινωνία εξαιτίας του προσφυγικού , επεσήμανε τους κινδύνους και της συνέπειες της μακροχρόνιας παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στη πόλη της Σάμου, στηλίτευσε την παντελή απουσία της Πολιτείας στο μεταναστευτικό, την έλλειψη υποδομών κράτησης και με έμφαση τόνισε ότι η ταφόπλακα στον τουρισμό του νησιού, στο οικονομικό του υπόβαθρο και στην απρόσκοπτή διαβίωση των κατοίκων και ειδικότερα της πόλης έχει τεθεί προ πολλού.

Αν και γνωρίζουμε ότι μοναδικό αίτημα των μεταναστών και των προσφύγων είναι η ταχεία ταυτοποίηση τους και η άμεση απομάκρυνσή τους από το νησί –και ακολούθως από τη χώρα– σε πλαίσιο και συνθήκες ανθρωπιάς, ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, εντούτοις αυτοί παραμένουν είτε γυρνώντας άσκοπα στους δρόμους , είτε κλεισμένοι στο ΗΟΤ ΣΠΟΤ , είτε κρατούμενοι στο Α.Τ Σάμου επί μήνες.

Ο Δικηγορικός σύλλογος Σάμου σε παλαιότερο δελτίου τύπου – ανακοίνωση είχε επισημάνει τα προβλήματα που τυχόν θα ανακύψουν από τη παραμονή επί μακρόν των προσφύγων στη Σάμο. Είχε επισημάνει το ενδεχόμενο διαπληκτισμών , συρράξεων , κοινωνικής αναταραχής και βίαιων επεισοδίων ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Σάμο. 

Φρονούμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα δομή στον ιστό της πόλης αλλά θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία εκτός πόλης και η υπάρχουσα αφού αυτή είναι και η «ρίζα του κακού, των προβλημάτων και της ασυδοσίας»

Τα χθεσινά επεισόδια και η πυρκαγιά στο Α.Τ Σάμου σηματοδοτούν μια νέα « κατάσταση πραγμάτων» η διαχείριση της οποίας πρέπει και οφείλεται να αποτελέσει πρωταρχικό μέλημα των Τοπικών Αρχών και της Πολιτείας. πριν είναι πολύ αργά, διαφορετικά ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΣΑΜΟΥΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ