2 Ιουλ 2017

Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο

Με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, προς ψήφιση, στη Βουλή, και την παρουσιάζει κατ αποκλειστικότητα το esos.gr:Α. Ιδρύεται Πολυτεχνική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, και ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα της Σχολής αυτής για την καλύτερη
εποπτεία και το συντονισμό των Τμημάτων Μηχανικών που ήδη λειτουργούν στο ίδρυμα.

Β. Παράλληλα το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του ιδρύματος, με έδρα τη Σάμο, κατατμείται σε δύο αυτοτελή Τμήματα, το Τμήμα Μαθηματικών και το Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών – Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, στα οποία εντάσσονται οι ομώνυμες εισαγωγικές κατευθύνσεις του Τμήματος Μαθηματικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

1. α) Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Πολυτεχνική Σχολή, με έδρα τη Σάμο, η οποία συγκροτείται από τα Τμήματα:

αα) Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, με έδρα τη Σάμο,

ββ) Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, με έδρα τη Σύρο, και

γγ) Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, με έδρα τη Χίο.

β) Για τη διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη της Σχολής που ιδρύεται με την περίπτ. α΄ συνιστάται Γραμματεία, η οποία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013 (Α΄ 174).

γ) Η ισχύς της παρούσας παρ. αρχίζει από 1-9-2017. Η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Σχολής που ιδρύεται με την περίπτ. α΄ ολοκληρώνεται μέχρι την 30-11-2017. Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των σχετικών οργάνων διοίκησης, εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από τον Πρύτανη του Ιδρύματος. Έως την ολοκλήρωση των διαδικασιών συγκρότησης και ανάδειξης των οργάνων διοίκησης της Σχολής, η οποία διαπιστώνεται σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, οι αρμοδιότητες των οργάνων αυτών ασκούνται από Προσωρινή Κοσμητεία, η οποία αποτελείται από τους Προέδρους των Τμημάτων της Σχολής. Στις συνεδριάσεις της Προσωρινής Κοσμητείας προεδρεύει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας παρ. παύει η συμμετοχή των Τμημάτων που συγκροτούν την ιδρυόμενη Πολυτεχνική Σχολή στα όργανα διοίκησης των Σχολών στις οποίες ανήκουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

2. α) Από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, το Τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με έδρα τη Σάμο, κατατμείται στα Τμήματα: αα) Μαθηματικών και ββ) Στατιστικής και Αναλογιστικών–Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, στα οποία εντάσσονται οι υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος ομώνυμες εισαγωγικές κατευθύνσεις του Τμήματος Μαθηματικών.

β) Η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας των τμημάτων που προκύπτουν από την κατάτμηση, καθώς και η εισαγωγή των πρώτων φοιτητών, ορίζονται από το ακαδημαϊκό έτος 2018- 2019.

γ) Ο αριθμός των κατ’ έτος εισακτέων στα τμήματα και τα του τρόπου εισαγωγής ορίζονται κατά τις περί εισαγωγής φοιτητών στην ανώτατη εκπαίδευση εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

δ) Κάθε τμήμα απονέμει τίτλους σπουδών μέχρι και διδακτορικού διπλώματος.

ε) Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ορίζεται σε οκτώ εξάμηνα σπουδών.

στ) Σε κάθε τμήμα συνιστάται Γραμματεία, η οποία παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη στο εν γένει εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους. Η Γραμματεία οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Τμήματος κατά την έννοια της περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 54 του ν. 4178/2013.

ζ) Κατά την έναρξη της λειτουργίας των τμημάτων που προκύπτουν από την κατάτμηση, το σύνολο των διδακτικών και διοικητικών αναγκών τους καλύπτονται αποκλειστικά από το υπηρετούν στα ως άνω Α.Ε.Ι. πάσης φύσεως και σχέσης εργασίας προσωπικό. Οι καθηγητές και οι λέκτορες που υπηρετούν στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις του Τμήματος Μαθηματικών, από την κατάτμηση του Τμήματος εντάσσονται αυτοδίκαια στα ομώνυμα Τμήματα που προκύπτουν από την κατάτμηση, ενώ τα μέλη Ε.Ε.Π., Ε.Δ.Ι.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. κατανέμονται στα ίδια Τμήματα με απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών. Για την ένταξη και κατανομή του προσωπικού σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Πρύτανη, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

η) Τα θέματα που αφορούν στο προσωπικό των τμημάτων που προκύπτουν από την κατάτμηση διέπονται από τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.

θ) Οι φοιτητές που έχουν εισαχθεί κατά τη δημοσίευση του παρόντος ή θα εισαχθούν έως την κατάτμηση του Τμήματος Μαθηματικών στις εισαγωγικές κατευθύνσεις αα) Μαθηματικών και ββ) Στατιστικής και Αναλογιστικών–Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του τμήματος αυτού, από την κατάτμηση εντάσσονται αυτοδικαίως στα ομώνυμα Τμήματα που προκύπτουν σύμφωνα με την περίπτ. α΄.

ι) Οι τίτλοι σπουδών των τμημάτων που προκύπτουν από την κατάτμηση είναι ισότιμοι και αντίστοιχοι ως προς κάθε συνέπεια με τους τίτλους σπουδών των ομώνυμων εισαγωγικών κατευθύνσεων που χορηγεί το Τμήμα Μαθηματικών προ της κατάτμησής του σύμφωνα με την περίπτ. α΄.
ια) Κάθε θέμα που είναι αναγκαίο για την εφαρμογή του παρούσας παρ. ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ιβ) Για όσα θέματα δεν ρυθμίζονται με τις διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται συμπληρωματικά οι διατάξεις της πανεπιστημιακής νομοθεσίας.


Η εμπεριστατωμένη εισήγηση που κατατέθηκε με τη συνεργασία του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη, των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου και των Διδασκόντων των τμημάτων που έχουν έδρα τη Σάμο, βρήκε σύμφωνο τον Υπουργό, όπως αποτυπώνεται και στο προς ψήφιση νομοσχέδιο.

Έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι η ενίσχυση της Τριτοβάθμιας Παιδείας και η ενδυνάμωση της παρουσίας του Πανεπιστημίου στο νομό μας, είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της νέας επιχειρηματικότητας, που θα ευνοήσουν μακροχρόνια και σταθερά τον τόπο μας, συνεχίζουμε με επιμονή και πρόγραμμα για την πρόοδο της Σάμου, της Ικαρίας, των Φούρνων.