8 Ιουλ 2017

Οι προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου στην σύσκεψη με τους φορείς

Πραγματοποιήθηκε  χθες Παρασκευή 7 Ιουλίου το πρωί στο Δημαρχείο , μετά από σχετική πρόσκληση του διευθυντή της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Σταμάτη Τσολακάκη , ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Σάμο .
Το φιλοζωικό σωμάτιο Σάμου -SAMOS ANIMAL WELFARE ASSOCIATION συμμετείχε στην σύσκεψη και σας παραθέτουμε τις προτάσεις που κατάθεσε . 

Προτάσεις του Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου για την πρόληψη και επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων στους φορείς .

Είμαστε βέβαιοι πως η σημερινή συνάντηση θα φέρει αποτελεσματικές λύσεις στο φλέγον πρόβλημα των αδέσποτων, το οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με συνεργασία όλων των φορέων. 

1) Τακτικές συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για έλεγχο της αποτελεσματικότητας και τυχόν βελτίωσης των διάφορων δράσεων και το συντονισμό τους (προτείνουμε μια τέτοια σύσκεψη κάθε δύο μήνες)

2) Μαζικοί έλεγχοι σε όλα τα μέρη του νησιού από την αστυνομία και το δασαρχείο για ηλεκτρονική σήμανση των δεσποζόμενων σκύλων 

3) Αντί για πρόστιμο να δοθεί μια προθεσμία (λίγων εβδομάδων) για στείρωση και ηλεκτρονική σήμανση του συγκεκριμένου σκύλου. 

4) Τακτική ενημέρωση του κοινού για τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη σκύλου σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ καθώς επίσης για τις αιτίες του προβλήματος με τα αδέσποτα (άρθρα, εκπομπές, αφίσες, σποτ κτλ.). Τέτοιες δημοσιεύσεις έχουν ήδη γίνει από το σωματείο μας και θα συνεχιστούν. 

5) Σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία (για την σωστή συμπεριφορά στα ζώα και για φιλοζωικά προγράμματα). 

Ήδη το σωματείο μας βρίσκεται σε επαφή με την Πρωτοβάθμια για ανάλογες δράσεις στην επόμενη σχολική χρονιά. 

6) Τακτικές συνεδριάσεις της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς το Π.Φ.Π.Ο. προτείνει τέτοιες συνεδριάσεις δύο φορές κάθε μήνα) για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν με τα αδέσποτα και το καταφύγιο. 

7) Κτηνιατρική φροντίδα και περίθαλψη για όλα τα αδέσποτα (όχι μόνο του καταφυγίου). Έτσι εξασφαλίζεται όχι μόνο η ευημερία των ζώων, αλλά και η δημόσια υγεία. 

Πρέπει να γίνει άμεσα μια σύμβαση με έναν ή μερικούς ντόπιους κτηνίατρους που να περιλαμβάνει τα προαναφερόμενα περιστατικά και προ πάντως συστηματικές στειρώσεις όλων των αδέσποτων. 

8) Να δώσει ο Δήμος την δυνατότητα δωρεάν στείρωσης και ηλεκτρονικής σήμανσης όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες (όπως το προβλέπει ο νόμος για άνεργους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ κτλ.) άλλα και σε χαμηλόμισθους (π.χ. με ένα ετήσιο εισόδημα κάτω από 8000 Ευρώ βάση εκκαθαριστικού). Αυτό συμφέρει οικονομικά καλύτερα στον Δήμο παρά να φροντίζει αμέτρητα αδέσποτα. Η σύμβαση Δήμου – κτηνίατρου/κτηνίατρων να προβλέπει και τέτοιο είδος στειρώσεων. 

9) Ο Δήμος να ιδρύσει ένα Δημοτικό Κτηνιατρείο και να προσλάβει έναν Δημοτικό Κτηνίατρο (για τα πολλά και μεγάλα πλεονεκτήματα ενός Δημοτικού Κτηνιατρείου βλ. https://www.pfpo.gr/faq/

10) Προγράμματα υιοθεσιών στην Σάμο, Ελλάδα και εξωτερικό. 

11) Διευκόλυνση των υιοθεσιών στο εξωτερικό με ‘trace papers’ από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

12) Η αστυνομία να ερευνήσει με μεγάλη προσοχή τις διάφορες καταθέσεις και καταγγελίες για κακοποιήσεις ζώων (ανάμεσα τους και η εγκατάλειψη) και να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους (πολίτες και συλλόγους) για την πρόοδο των ερευνών. Επιβολή προστίμου, ανεξάρτητα από την επιβολή ποινικών κυρώσεων. 

Γενικά προτείνουμε στους διάφορους φορείς την πλήρη εφαρμογή του νόμου, τον οποίον θεωρούμε αρκετά αποτελεσματικό για την επίλυση του φλέγοντος προβλήματος με τα αδέσποτα! 


Με τιμή 

Σάμος, 7.7.2017 


Για το Δ.Σ. Φιλοζωικού Σωματείου Σάμου 


Η πρόεδρος

Huber-Thumianides Brigitte

 Η γραμματέας 

Μπαφούνη Μαργαρίτα