12 Ιουλ 2017

Στα νερά του Μαγγανίτη εντοπίστηκε ένα Martin Baltimore

Με απολυτή επιτυχία η διήμερη αποστολή στην Ικαρία του πρώην πρόεδρου αυτοδυτών Σάμου κ .Αλέξανδρου Μαλαγάρη σε συνεργασία με τον κ Στέλιο Δεμερτζή ,με σκοπό τον εντοπισμό στα νερά του Μαγγανίτη,ενός βυθισμένου πολεμικού αεροπλάνου τύπου Martin Baltimore που κατέπεσε στην περιοχή το 1945, ενώ είχε πορεία προς την Θεσσαλονίκη .
Ο επικεφαλής της αποστολής κ. Μαλαγάρης, μιλώντας σήμερα στο "Ράδιο αρμονία" και στον Μάνο Στεφανάκη ,δήλωσε ότι είχαν την πληροφορία για το αεροσκάφος από τον περασμένο Μάρτιο ,έτσι  προγραμματισμένα  πήγαν στην περιοχή και κατάφεραν να εντοπίσουν το δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος σε βάθος 16 μέτρων σε πολύ καλή κατάσταση.Το βυθισμένο Martin Baltimore χαρτογραφήθηκε  ,φωτογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε .

Σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη , ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει διασωθεί κανένα μέχρι σημερα  ,παρά μόνο το συγκεκριμένο που εντοπίστηκε απο τους αυτοδύτες  σε πολύ καλή κατάσταση .

Το Martin  Baltimore ήταν ένα ελαφρύ δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Glenn L. Martin Company στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για να επιτραπεί η παροχή των αεροσκαφών στην Βρετανική Αεροπορία, στα πλαίσια του προγράμματος δανεισμού και μισθώσεων (που ακολούθησε η Αμερικανική κυβέρνηση μεταξύ του 1941 και του 1945), δόθηκε από την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία ο κωδικός A-30. Το Baltimore δεν χρησιμοποιήθηκε σε μάχη από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά είδε υπηρεσία με τις πολεμικές αεροπορίες της Βρετανίας, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας