8 Ιουλ 2017

Η Σάμος SOS για την ομιλία του καθηγητή Γεωπολιτικής Ιωάννη Μάζη

Με μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία-διάλεξη του καθηγητή Γεωπολιτικής κ.Ιωάννη Μάζη,πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της κίνησης πολιτών Σάμος sos στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου Σάμου την Τετάρτη 5/7/17,το βράδυ.
Ο κ.Μαζης,καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών,γνωστός στο Πανελλήνιο από τις Γεωπολιτικές του αναλύσεις,τις απόψεις του επί των Εθνικών θεμάτων και το πλούσιο συγγραφικό του έργο,προσκλήθηκε και φιλοξενήθηκε από τη Σάμος sos.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο κ.Νίκος Μάρκου ο οποίος τόνισε στην αρχή ότι χρειάζεται η βαθύτερη γνώση πάνω στα θέματα της Μέσης Ανατολής καθώς και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα,ώστε να τεκμηριώνεται ο πατριωτικός λόγος της Σάμος sos,η ορθότητα των απόψεων της και η συνέχιση του αγώνα που δίνουμε οι Σαμιώτες για την αποτροπή των κινδύνων του νησιού μας.

Ο κ.Βασίλης Βασιλείου επίτιμο μέλος και πρωτεργάτης της κίνησης Σάμος sos,επιμελήθηκε,παρουσίασε και προλόγισε,το νέο βιβλίο του κ Μάζη,με τίτλο,Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής κρίσεως.

Για το συγγραφικό έργο του καθηγητή,μίλησε ο κ. Φραγκούλης εκ μέρους του εκδοτικού οίκου.

Ο κ.Μάζης,με προσιτό και εκλαικευμένο τρόπο,αναφέρθηκε στις βασικές έννοιες της γεωπολιτικής επιστήμης και έδωσε ένα πραγματικό μάθημα για τη διαμόρφωση του κόσμου μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο,τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων και των περιφερειακών δυνάμεων μέχρι σήμερα.

Έκανε λεπτομερή αναφορά και εξηγησε την Συριακή κρίση,την εμφάνιση του ISIS,το Κουρδικό ζήτημα,την αποσταθεροποίηση των Αραβικών κρατών,την αναπτυξη της τρομοκρατίας μέσω εξτρεμιστικών-ισλαμιστικών οργανώσεων.

Στην ομιλία του ανέλυσε,τα γεωπολιτικά συγκρουόμενα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή μας,τις επιδιώξεις ελέγχου των πετρελαίων,των αγωγών μεταφοράς και την εξορυξη υδρογονανθράκων.Συνεδεσε,όλα τα παραπάνω,με τα ζητήματα των Ελληνοτουρκικων σχέσεων,τον ρόλο της Κύπρου και τόνισε τα προβλήματα που δημιουργεί η μεταναστευτική κριση,καθώς κι ο ρόλος των Ευρωπαικών χωρών στην εκμετάλευση του προσφυγικού στοιχείου.

Ο κ. Μάζης,παρά το προχωρημένο της ώρας,απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων και καταχειροκροτήθηκε απο το Σαμιακό κοινό,που παραγματικά ενθουσιάστηκε με την εμπεριστατωμένη και τέλεια ανάλυση.

Τέλος,προέτρεψε τους συμπολίτες μας,να ευαισθητοποιούνται και ευχήθηκε στη Σάμος sos,να συνεχίσει τον αγώνα της που άπτεται των κρίσιμων κοινωνικών και εθνικών θεμάτων.


                                                     Από την επιτροπή αγώνα
                                                                

                                                              ΣΑΜΟΣ SOS