10 Αυγ 2017

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα 7/8 οι εκδηλώσεις τιμής στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Στην αυλή του Ηγεμονικού Μεγάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακές την περίοδο του εμφυλίου, πλήθος Σαμιωτών αλλά και επισκεπτών έδωσε το παρών για να τιμήσει το Δημοκρατικό Στρατό Σάμου. 

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η δραματοποιημένη παρουσίαση της πορείας του ΔΣΣ. Από την απελευθέρωση και την επιστροφή των «συρματάδων» από τη Μέση Ανατολή, την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας της χωροφυλακής και των παρακρατικών, ως την ίδρυση του ΔΣΣ. Από τις πρώτες νίκες και την κυριαρχία του στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού ως το τραγικό τέλος του.


Ομιλία έγινε από την Δήμητρα Παντάπαση, γραμματέα της Τ.Ε. Σάμου, η οποία αναφέρθηκε στα γεγονότα, στις συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση για ίδρυση του ΔΣΕ και τις ιδιαιτερότητες που είχε να αντιμετωπίσει ο ΔΣΣ δρώντας σε ένα νησι. Η ομιλία επικεντρώθηκε στο χαρακτήρα του αγώνα του αγώνα του ΔΣ, στα συμπεράσματα και διδάγματα που βγαίνουν από τη μελέτη της περιόδου για τη στρατηγική και τα καθήκοντα που μπαίνουν βάση αυτής για το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα. Τέλος, έκανε αναφορά στις ολοένα οξυνόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τον κίνδυνο μιας τοπικής ή περιφερειακής σύγκρουσης στην περιοχή μας και τη στάση του κινήματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο χώρο υπήρχαν ταμπλώ με την πορεία του ΔΣΣ, τα ονόματα όσων έπεσαν σε μάχες, εκτελέστηκαν από στρατοδικεία, πέθαναν στα στρατόπεδα ή δολοφονήθηκαν από την απελευθέρωση ως το 1949.

Η εκδήλωση αποτέλεσε την κορύφωση μιας σειρας εκδηλωσεων: προβολή του ντοκιμαντέρ της Κ.Ε. «τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» και καταθέσεις στεφανιών στο μνημείο στον Κέρκη και στο κοινοτάφιο στη Λέκκα.