1 Αυγ 2017

Παρεμβάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Σάμου

Για την απόλυση 38 συμβασιούχων - εργαζομένων στην καθαριότητα.Η Λαϊκή Συσπείρωση υποστήριξε το δίκαιο αίτημα των 54 συμβασιούχων στο τομέα της καθαριότητας του δήμου να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους ως τις 31-3-2018 και να τροποποιηθεί ο Οργανισμός του δήμου προσθέτοντας 54 νέες θέσεις αορίστου χρόνου, προκειμένου να έχουν περιθώρια πρόσληψης μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που θα προκηρύξει η κυβέρνηση.

Παρά ταύτα όμως, η δημοτική αρχή που πρόσκειται στη ΝΔ συνεπικουρούμενη από τις παρατάξεις που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ψήφισαν την υποβολή πρότασης για προσλήψεις μόλις 16 εργαζομένων, με το αιτιολογικό ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός του δήμου. Άφησαν μάλιστα σαφείς αιχμές για επικείμενη αύξηση των δημοτικών τελών. Ο ίδιος αριθμός (16) συμβασιούχων έναντι των 54 θα παραμείνουν έως τον Μάρτη του 1018. Το τελευταίο ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη του δημάρχου. Δηλαδή 38 εργαζόμενοι από 1-8-2017 βρίσκονται αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά με την ανεργία.

Η απόφαση αυτή που χαρακτηρίστηκε «πογκρόμ» καταγγέλθηκε σε όλους τους τόνους από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ, που κατηγόρησαν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως άκρως αντεργατική και τις παρατάξεις που ψήφισαν την απόλυση 38 εργαζομένων, που ομολογουμένως κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, απόλυτα συνυπεύθυνες σ’ αυτή τη πολιτική.

Απευθυνόμενοι στους συμβασιούχους, μερικοί εκ των οποίων παραβρίσκονταν στην αίθουσα, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισαν:

«Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους έχουν βάλει παρακαταθήκη για το μέλλον . Ο αγώνας αυτός ήταν δίκαιος και με προοπτική γιατί τα έβαλε όχι μόνο με την κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα και τους δημάρχους του συστήματος, αλλά και με την ίδια την ΕΕ, το Σύνταγμα, τους νόμους, τα μνημόνια, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα ΜΜΕ που ελέγχουν, στάθηκε προς το παρόν εμπόδιο στην επιδίωξή τους να βάλουν στο χέρι την αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων που αποτελεί χρυσοφόρα επένδυση για τα κεφάλαιά τους. Μεταξύ άλλων κατέρριψε το μύθο περί αναποτελεσματικότητας των εργατικών – λαϊκών αγώνων, αναγκάζοντας τη κυβέρνηση να υποχωρήσει από την αρχική θέση της απαγόρευσης προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους δήμους.

Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και όσο παραμένει η οικονομική και πολιτική εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να περιμένουν λύσεις φιλεργατικές. Ακόμη και κατακτήσεις κουτσουρεμένες όπως αυτή που συζητάμε τις παίρνουν πίσω σε μια νύχτα.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητα των εργαζομένων για να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται με βάση τις σημερινές τους ανάγκες και όχι τις ανάγκες του προηγούμενου αιώνα».

ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τη «Λευκή Νύχτα»


Την ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου, κατέθεσε με αναφορά της η Λαϊκή Συσπείρωση στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας ότι στηρίζει απόλυτα τον αγώνα των εργαζομένων να μπει τέρμα στην ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων όπως το ωράριο και η Κυριακάτικη Αργία.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του σωματείου οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ τόνισαν χαρακτηριστικά: «Είναι ανεπίτρεπτο ο δήμος να συμμετέχει και να στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που διαλύουν τα εργασιακά δικαιώματα και μας γυρίζουν στο 19ο αιώνα. Πίσω από τα πανηγύρια της «Λευκής νύχτας» υπάρχει η ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για τους εργαζόμενους που πρήζονται τα πόδια τους μέχρι τα ξημερώματα για να περάσει το σχέδιο των πολυκαταστημάτων για ανεξέλεγκτη λειτουργία. Οι μικρέμποροι που συμμετέχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες «σκάβουν το λάκκο τους. «Δουλεύουν» για πολυκαταστήματα τύπου LIDL κλπ που τελικά θα επωφεληθούν από τη διάλυση του ωραρίου».

Η ανακοίνωση που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η παρακάτω:


ΣΜΥΡΝΗΣ 2 - 831 00 ΣΑΜΟΣ - ΤΗΛ. 22730 27561 - FAX 22730 28440

Σάμος 25/7/2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

OXI ΣΤΙΣ "ΛΕΥΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ". ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η απόφαση του Δήμου Σάμου να γίνει διοργανωτής μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου και το Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας για «Λευκή Νύχτα» στις 29 Ιουλίου, είναι καταδικαστέα. Φέρουν όλοι βαρύτατες ευθύνες για την μεθοδευμένη από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο απελευθέρωση του ωραρίου και την ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη. Επιπλέον η Περιφέρεια-Αντιπεριφέρεια, ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας εφαρμόζει όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν γίνεται να ξεχάσουμε την προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή και να δουλεύουμε "ήλιο με ήλιο" χωρίς υπερωρίες, χωρίς συλλογική σύμβαση, χωρίς ωράριο και διά της διολισθήσεως να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα. Δεν είμαστε ούτε θέλουμε να γίνουμε δούλοι των πολυεθνικών.

Είναι κάλπικο το επιχείρημα ότι τάχα η επέκταση του ωραρίου θα τονώσει την αγορά. "Εργατιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλειά" είναι το σύνθημα που εμπεριέχει την αιτία της αναδουλειάς. Η περικοπή μισθών και συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, η ανεργία είναι οι αιτίες και όχι το ωράριο. Αυτό άλλωστε αποδείχτηκε περίτρανα και από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν ανοίγουν όλοι τα καταστήματά τους στο Βαθύ σύμφωνα με το ωράριο του Εμπορικού Συλλόγου, γιατί έχουν αναδουλειές, γιατί δεν αντέχουν ούτε και οι ίδιοι τα εξαντλητικά ωράρια, γιατί δεν έχουν ούτε ασφάλιση αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Κερδισμένοι θα βγουν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, σ/μ κ.λπ. Χαμένοι σίγουρα θα είναι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου στέκεται και θα συνεχίζει να στέκεται και να παλεύει ενάντια σε όσους βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική. Αντιπαλεύει την κυβέρνηση που νομοθέτησε την κατάργηση της Κυριακής Αργίας με στόχο την οριστική κατάργησή της.

Με τους επαγγελματίες, τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά αντίθετα πιστεύουμε ότι έχουμε πολλά κοινά προβλήματα (φορολογία και χαράτσια, υγεία, παιδεία, κ.λ.π.) για τα οποία θα έπρεπε να είμαστε σε κοινό μέτωπο αντιμετώπισής τους και αυτό επιδιώκουμε.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου καλεί τους εργαζόμενους να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα στη δουλειά μέχρι τα ξημερώματα και να απαιτήσουν:

* Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.

* Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Κοινωνική Ασφάλιση.

* Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

* Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.    
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Γραπτή ερώτηση προς τη δημοτική αρχή κατέθεσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση και ζητά σαφείς απαντήσεις για τον αντισεισμικό έλεγχο σε σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, καθώς και για τον μηχανισμό και τα μέσα που διαθέτει ο δήμος για να παρέμβει σε περίπτωση σεισμού.

Αναλυτικά η ερώτηση των συμβούλων του ΚΚΕ έχει ως εξής:«ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Δήμαρχο και τη Δημοτική ΑρχήΣε μια χώρα όπως η Ελλάδα, στην οποία γίνεται ένας αρκετά ισχυρός σεισμός κάθε ενάμιση χρόνο, ενώ εκλύεται το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης, το να γίνει ένας μεγάλος σεισμός είναι κάτι απολύτως αναμενόμενο.

Όσα έγιναν στη Λέσβο πριν από μερικές βδομάδες, όσα έγιναν στην Κω πριν λίγες μέρες, όσα - μοιραία - ενδέχεται να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας στο μέλλον, φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης. Δηλαδή, εκείνα τα έργα που αφορούν την προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές, τα οποία δεν είναι πρώτα στη λίστα των κυβερνήσεων, των περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, επειδή, απλά, δεν αποφέρουν κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε αντίθεση με έργα βιτρίνας ή άλλες υποδομές, π.χ. αυτοκινητόδρομους που με τα διόδια ρέει διαρκώς χρήμα προς τους κατασκευαστικούς ομίλους.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 80% των 4.000.000 κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο σύγχρονος αντισεισμικός κανονισμός. Υπάρχουν, επίσης, εκτιμήσεις ότι το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων, δηλαδή κάπου 300, χρειάζονται λεπτομερέστερο έλεγχο ή και παρέμβαση

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία, που υπηρετεί την ανάπτυξη για λογαριασμό των μονοπωλίων σε βάρος των έργων για την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών. 

Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα. Με λίγα λόγια, ανθρώπινες ζωές, σπίτια, χώροι συνάθροισης της νεολαίας είναι στο έλεος του Εγκέλαδου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κατ’ ευφημισμόν «Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα» η Περιφέρεια Β. Αιγαίου ούτε που σκέφτηκε να δώσει κάποια προτεραιότητα σ’ αυτό το τομέα, ενώ πρότασή μας να είναι ένας από τους βασικούς άξονες του δήμου απορρίφθηκε από τη δημοτική αρχή. 

Τέλος δεν είναι μόνο τα έργα που δεν γίνονται, είναι και η μη τήρηση βασικών κανόνων, όπως κακοτεχνίες ή χτίσιμο πάνω σε μπαζώματα, που επίσης στοιχίζουν.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή και ζητάμε τεκμηριωμένες γραπτές απαντήσεις:

Έχει γίνει – ολοκληρωθεί ο αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς; Ποια είναι τα ευρήματα εκεί που έχουν γίνει;Ποια μέτρα πήρε η δημοτική αρχή και ποιες ενέργειες έκανε για την αντισεισμική θωράκισή τους;Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στα ξενοδοχεία του νησιού , όπου κατά κανόνα φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν γίνει στατικές μελέτες και αντισεισμικός έλεγχος;Για τα λιμάνια του νησιού όπου ας σημειωθεί έχουν δαπανηθεί και δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν εγγυήσεις για την αντισεισμικότητά τους;Ποια είναι η δομή και η διάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του δήμου και ποιος ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης υπηρεσίας;Υπάρχει και ποιο είναι στα βασικά του σημεία το σχέδιο της Π.Π σε περίπτωση σεισμού; Υπάρχουν ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης , με ηλεκτρικό , νερό, αποχέτευση κλπ;Υπάρχουν αποθέματα σε σκηνές, υγειονομικό υλικό κλπ είδη κατασκήνωσης και τροφοδοσίας;

27-3-2017»