14 Σεπ 2017

Προσφυγή στη δικαιοσύνη για το Φ.Π.Α

Ο Δήμος Σάμου συμμερίζεται απόλυτα τις ανησυχίες των επαγγελματιών και των πολιτών του νησιού μας ως προς τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία και κοινωνία η επικείμενη, από 1ης Ιανουαρίου του 2018, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα, πλέον, τα νησιά, μεταξύ τους και το δικό μας, που, επιπλέον, ανήκει σε όσα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού / μεταναστευτικού προβλήματος και έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό υποστεί τις συνέπειές του.

Πρόκειται για μια μυωπική, παράλογη και παντελώς αδικαιολόγητη κυβερνητική απόφαση που όχι μόνον πνίγει οριστικά την τοπική οικονομία και κοινωνία, αλλά, συγχρόνως, αντιτίθεται πλήρως και σε όλες τις συνομολογημένες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πρακτικές που αφορούν στα νησιά ως τόπους με ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά και άλλα χαρακτηριστικά και, συνεπώς, αυταπόδεικτη ανάγκη ιδιαίτερης αντιμετώπισης αντιστοίχως. Γι’ αυτό το λόγο, ο Δήμος Σάμου ετοιμάζει προσφυγή εναντίον της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, ως απόφασης που συνιστά προφανή παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου, το οποίο θα προσυπογράφουν και γειτονικοί νησιωτικοί δήμοι. 

Η προσφυγή θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα συμπεράσματα της μελέτης "Νησιωτική Πολιτική - Τοπική Αυτοδιοίκηση & Νησιωτικότητα" του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που αποδεικνύει ξεκάθαρα και απολύτως τεκμηριωμένα τη μεγάλη έκταση του προβλήματος, αλλά και την πλήρη δυσαρμονία μεταξύ ελληνικών και διεθνών πολιτικών και πρακτικών. Η επίσημη παρουσίαση της μελέτης έχει προγραμματιστεί να γίνει στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, που θα λάβει χώρα στα Κήθυρα, στις 25 Σεπτεμβρίου.

Στην προσφυγή θα τονίζεται η ανάγκη θέσπισης "μόνιμων" μειωμένων συντελεστών και αποσύνδεσης του Φ.Π.Α. από την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση καθώς επίσης και εφαρμογής του Χάρτη της Νησιωτικότητας που προφανώς έχει ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών της Ευρώπης.

Με αρωγό την Κ.Ε.Δ.Ε., ο Δήμος Σάμου εξακολουθεί και προωθεί με κάθε τρόπο όχι μόνον το φλέγον ζήτημα του Φ.Π.Α, αλλά και συνολικότερα το μείζον θέμα της Νησιωτικότητας, που, ειδικά για τη χώρα μας, θα μπορούσε και θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών και αποφάσεων, αλλά, επίσης και της νομικής επιχειρηματολογίας κάθε κυβέρνησης στις συζητήσεις της με τους Ευρωπαίους εταίρους. Ο Δήμος Σάμου ενεργεί προωθώντας το κομβικό αυτό θέμα, της Νησιωτικότητας, εντός και εκτός Ελλάδος, σε όλα τα αρμόδια θεσμικά όργανα της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





Εκ του Δήμου Σάμου