9 Σεπ 2017

Βρέθηκε ο μηχανισμός για την αυτοθεραπείας του εμφράγματος

Την τιμή είχαμε σήμερα να φιλοξενήσουμε μέσα από τον Αρμονία τον διοικητή του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως κ. Δημήτρη Αδαμίδη, ο οποίος κατάγεται από το νησί μας και συγκεκριμένα από το Καρλόβασι. Ο κ. διοικητής αναφέρθηκε στο επίτευγμα των ιατρών της παθολογικής κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου μέσω εργασίας, η οποία δημοσιεύθηκε σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό και αποκαλύπτει τον μηχανισμό βάσει του οποίου μπορεί να αυτοθεραπευθεί ένα έμφραγμα. 
Ο κ. Δημήτρης Αδαμίδης γιατρός και ο ίδιος αλλά και διδάκτωρ πανεπιστημίου μας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δημοσιεύτηκε στο διεθνές έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “The Journal of Pathology” πρωτότυπη ερευνητική εργασία γιατρών της Α΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Έβρου με επικεφαλής τον καθηγητή Παθολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Κων/νο Ρίτη, η οποία έτυχε ιδιαίτερης προβολής στο εξώφυλλο. 

Η εργασία αποκάλυψε τον μηχανισμό με τον οποίο ο οργανισμός διαλύει τον σχηματισθέντα θρόμβο στα αγγεία, δηλαδή τον μηχανισμό που μπορεί να αυτoθεραπευθεί ένα έμφραγμα. Ανακάλυψη που θα συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη και θεραπεία. Φυσικά θα ακολουθήσουν εργασίες από επιστήμονες,, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την σημαντική αυτή αποκάλυψη και θα προχωρήσουν σε έρευνες το αμέσως επόμενο διάστημα». . 

Το επίτευγμα αυτό καταδεικνύει το μεθοδικά οργανωμένο άριστο επιστημονικό έργο που επιτελούν επιστήμονες του Π.Γ.Ν.Ε. και του Δ.Π.Θ. και τις τεράστιες επιστημονικές δυνατότητες που έχουμε και πρέπει να αναδεικνύονται.