27 Σεπ 2017

Στα Κύθηρα η ημερίδα- παρουσίαση της Μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στα Κύθηρα έλαβε χώρα χθες η ημερίδα- παρουσίαση της Μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» και η συνεδρίαση της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής, κατά την ομιλία, του απηύθυνε έκκληση για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τόνισε την ανάγκη: 
Για άμεση αποσύνδεση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από το προσφυγικό -μεταναστευτικό 
Για υιοθέτηση, πάραυτα, μόνιμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ προκειμένου να καλυφθούν οι ανισότητες μεταξύ νησιωτικών περιοχών και ηπειρωτικής Ευρώπης 
Για θέσπιση της ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοθετήματα της ΕΕ (καθώς και τα εθνικά νομοθετήματα) 
Για παρουσίαση της μελέτης για την νησιωτική πολιτική στις Βρυξέλλες και στα αρμόδια θεσμικά όργανα 
Για άμεση διευθέτηση του θέματος της υποστελέχωσης των δομών στα νησιά 
Για ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας 
Για τη δημιουργία ενός ειδικού Παρατηρητηρίου για τις νησιωτικές περιοχές, προκειμένου να διασφαλιστεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση κατά την αντιμετώπιση των δυσκολιών τους. 



Στόχοι της μελέτης που εκπονήθηκε και η οποία θα αποσταλεί σε όλους τους νησιωτικούς Δήμους είναι :

Πρώτον, να διατυπωθεί η αναπτυξιακή φυσιογνωμία του ελληνικού νησιωτικού χώρου και να διερευνηθεί ο ρόλος της Νησιωτικότητας στην αναπτυξιακή πορεία των νησιών.

Δεύτερον, να διατυπωθούν τα βασικά συμπεράσματα για την οικονομία και την κλαδική δυναμική του ελληνικού νησιωτικού χώρου.

Και τρίτον, να αποτυπωθεί η νησιωτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως πλαίσιο πολιτικής για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής νησιωτικής ανάπτυξης της χώρας.

Που οφείλονται τα προβλήματα των νησιών 

Στη Μελέτη γίνεται μεταξύ άλλων, καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον Ελληνικό Νησιωτικό Χώρο, συσχέτιση του Περιφερειακού Προβλήματος και του Ζητήματος της Νησιωτικότητας και προτείνεται συγκεκριμένη Στρατηγικής Ανάπτυξης για τον Ελληνικό Νησιωτικό Χώρο. Παράλληλα καταγράφονται η Νησιωτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι προτεραιότητες διασφάλισης της Συνταγματικής Επιταγής της Νησιωτικότητας.