29 Σεπ 2017

Ανακοίνωση Δημάρχου Σάμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΜΟΥ
Αγαπητοί συμπολίτες,

Τις τελευταίες ημέρες το επιδεινούμενο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, όχι μόνο με τις κυβερνητικές αρχές, που φέρουν το μέγιστο βάρος της ευθύνης για την όξυνσή του, αλλά και μεταξύ φορέων και κοινωνικών ομάδων στο νησί μας.

Σε ό,τι αφορά τον δημόσιο αυτό διάλογο, ως Δήμαρχος Σάμου, χαιρετίζω την προσχώρηση του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και κάθε άλλου θεσμικού παράγοντα του νησιού μας, στη μάλλον μοναχική μέχρι τώρα προσπάθεια να τονιστεί έντονα προς την κεντρική κυβέρνηση και τους λειτουργούς της το μέγεθος και οι διαστάσεις του προβλήματος με τον εγκλωβισμό χιλιάδων υπεράριθμων ανθρώπων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Με την ίδια ιδιότητα, ωστόσο, οφείλω να καυτηριάσω και να εκφράσω την πλήρη αντίθεσή μου σε κάθε είδους ακρότητα και υπερβολή όπως αυτές που πρόσφατα εκδηλώθηκαν γύρω από το θέμα, πολύ δε περισσότερο, όταν άμεσα ή έμμεσα αυτές θίγουν και προσβάλλουν άλλους συμπολίτες μας.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα είναι ένα ζήτημα περίπλοκο, με παγκόσμιες διαστάσεις και πάρα πολλούς παράγοντες να εμπλέκονται σ’ αυτό. Δεν προσφέρεται για μικροπολιτική, ούτε για κραυγές. Απαιτεί ψύχραιμη, ρεαλιστική και προσεκτική αντιμετώπιση και πάνω απ’ όλα, ομοψυχία και σύμπνοια απ’ όλους μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οφείλω να υπενθυμίσω και τα εξής:

- Το hot-spot στην πόλη της Σάμου δεν έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Παρά τις αντιρρήσεις μας, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να φτιαχτεί πρόχειρα και βιαστικά σε χώρο που ανήκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι στο Δήμο.


- Με κάθε τρόπο, μεταξύ τους και με τη μεγάλη συγκέντρωση-διαμαρτυρία του περασμένου Νοεμβρίου, η δημοτική αρχή αντιτάχθηκε στη δημιουργία και δεύτερου hot-spot στο νησί μας . Με τη βοήθεια όλων των συμπολιτών μας, το πέτυχε, παρά τις επίμονες απαιτήσεις της κυβέρνησης που, σε στιγμές, έφτασε και στα όρια της απειλής, με συλλήβδην χαρακτηρισμούς και δημόσιους, προσβλητικούς υπαινιγμούς.


- Από τη στιγμή που στο υφιστάμενο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης η κατάσταση έγινε, δυστυχώς, αυτή που έγινε, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και πάλι, η δημιουργία εντός του χώρου ενός κέντρου κράτησης των παραβατικών, υπήρξε απολύτως αναγκαία.


Για λόγους όχι μόνον κοινής λογικής, αλλά, πρωτίστως και κυρίως, ασφάλειας των πολιτών της Σάμου, όπως, φυσικά και των εκατοντάδων μη παραβατικών φιλοξενούμενων εκεί –μεταξύ τους, θυμίζω, πολλά ασυνόδευτα παιδιά και γυναίκες.

Όποιος χρησιμοποιεί, λοιπόν, το θέμα, για να κάνει αντιπολίτευση, δεν ασκεί με συνετό και δέοντα τρόπο αυτό το θεμελιώδες και απαραίτητο θεσμικό δικαίωμα της δημοκρατίας. Το καταχράται, με τρόπο άχαρο και υπονομευτικό για την αξία και τη σημασία του και για σκοπούς που είναι, αν μη τι άλλο, άκαιροι, άστοχοι και τελείως αποπροσανατολιστικοί.

Αν το δάκτυλο πρέπει να στραφεί προς κάποια κατεύθυνση, αυτή δεν είναι το Δημοτικό Μέγαρο, ούτε οι συμπολίτες μας που δε συμμερίζονται μια συγκεκριμένη άποψη. Είναι το Μέγαρο Μαξίμου και τα γραφεία των αρμόδιων υπουργών, με πρώτο και κύριο αυτό του κ. Μουζάλα. Αποκλειστικώς και μόνον δικές τους πράξεις, παραλείψεις, αστοχίες και λανθασμένες κινήσεις είναι που έχουν φέρει τα πράγματα ως εδώ.


- Η κυβέρνηση αποφάσισε να εγκλωβίσει χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά, υπό συνθήκες απαράδεκτες για όσους βρίσκονται εκεί, απελπισμένοι, αλλά και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες για τους μόνιμους κατοίκους.
- Η κυβέρνηση ολιγωρεί εδώ και μήνες και κλείνει τ’ αυτιά της στις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας για επαρκή στελέχωση των δομών, για επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης και παροχής ασύλου, για μετεγκατάσταση των υπεράριθμων στην ηπειρωτική χώρα, για έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται –και- στη Σάμο.


-Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει στην αποσυμφόρηση του hot-spot και στη λήψη όλων των μέτρων που είναι απαραίτητα για να απαλυνθούν οι σοβαρές επιπτώσεις που είχε και εξακολουθεί να έχει στην τοπική οικονομία και κοινωνία η γιγάντωση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Υπεύθυνοι υπάρχουν και προς αυτούς πρέπει να στραφούν οι διαμαρτυρίες και τα αιτήματα.

Όμως αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας και με τρόπο θεσμικώς ορθό, που δε θα δίνει δικαίωμα σε κανέναν να κρύβει το πραγματικό πρόβλημα πίσω από ενέργειες ακραίες, οι οποίες, αν και παντελώς ατελέσφορες και συνολικά κατακριτέες, δυστυχώς, γίνονται πιο εύκολα «πρωτοσέλιδες» απ’ όσο οι σοβαρές, μελετημένες και προσεκτικές πρωτοβουλίες..

Η ισοπέδωση, η υπεραπλούστευση και οι εύκολες «ετικέτες», συνιστούν λαϊκιστικές και επικίνδυνες προσεγγίσεις. Δεν είναι όλες οι ΜΚΟ ίδιες. Δεν είναι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες παραβατικοί. Δεν είναι όλες οι αντιδράσεις δικαιολογημένες, πρέπουσες και ωφέλιμες.

Ωφέλιμο είναι για όλους μας, αυτές τις δύσκολες ώρες και μ’ έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας να παραμείνουμε ενωμένοι. Και να δώσουμε τον αγώνα μας για να λυθεί το πρόβλημα έτσι όπως πρέπει και αξίζει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας. Ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση σ’ αυτήν την προσπάθεια. Δεν επιτυγχάνουν τίποτε: το αντίθετο. Ρίχνουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να παρουσιάσουν την κατάσταση ως «υπερβολές κάποιων ακραίων».

Κι εγώ κι εσείς γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ουσιαστικό. Μόνον όλοι μαζί, με ομόνοια, σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις.

Σας καλώ όλους να συμπορευθούμε σ’ αυτή την προσπάθεια, παραμερίζοντας εγωισμούς και προσωπικές επιδιώξεις και κρατώντας στο περιθώριο όσους παραφέρονται καθ’ έξιν και συστηματικά και εν τέλει, κάνουν κακό στη Σάμο που υποτίθεται ότι υπεραγαπούν.



Ο Δήμαρχος Σάμου



Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος