30 Σεπ 2017

Επιστολή Δημάρχου Σάμου για την απαγόρευση από Τουρκία

 Κύριε Υπουργέ

Μετά την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την διακοπή των πλόων τουρκικών πλοίων προς την Ελλάδα από την 12η Οκτωβρίου 2017, θεωρούμε ότι η προσωπική σας παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να επιλυθεί εν τη γενέσει του ένα ζήτημα που δυνητικά μπορεί να αποτελέσει το κύκνειο άσμα της τοπικής οικονομίας τόσο της Σάμου όσο και των άλλων νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.


Τα τελευταία δύο χρόνια, για τα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου, η τουρκική αγορά αποτελεί μια σημαντική πηγή τουριστών υψηλού εισοδήματος, που συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία, παρά την ύπαρξη του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος, συνεπεία του οποίου έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό η ελκυστικότητα των προορισμών από την ευρωπαϊκή αγορά .

Σε συνθήκες ασφυκτικής και παρατεταμένης δημοσιονομικής κρίσης η τουρκική αγορά υποβοηθά σημαντικά την χειμαζόμενη τοπική και εθνική οικονομία και συμβάλλει στην περαιτέρω οικοδόμηση ενός αισθήματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά την τρέχουσα περίοδο ο αριθμός τούρκων επισκεπτών στο νησί της Σάμου πλησίασε, για πρώτη φορά, τις 50.000, αντισταθμίζοντας εν μέρει απώλειες από την ευρωπαϊκή αγορά.

Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι παράνομες ή καταχρηστικές πρακτικές από επιχειρηματικούς κύκλους της γείτονος θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αλλά πιστεύουμε ότι η αντίδραση θα πρέπει να είναι αντίστοιχη της προσβολής, λαμβάνοντας, ταυτόχρονα, υπόψη το διακύβευμα. 

Συνεκτιμούμε το γεγονός ότι η σχετική εξαγγελία, αφορά χρόνο κατά τον οποίο η τουριστική περίοδος βρίσκεται προς το τέλος της, αλλά θεωρούμε απαραίτητο, μέσω των καλών σας υπηρεσιών, να διευθετηθεί το θέμα σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Με Εκτίμηση

Ο

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ 

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ