31 Οκτ 2017

Επίσκεψη και Περιοδεία της Υπουργού Πολιτισμού με το Βουλευτή Σάμου, σε χώρους υψηλής πολιτιστικής σημασίας στη Σάμο

«Είναι μια μέρα γιορτής για την επιστημονική σκέψη και κυρίως για την ανθρωπιστική διάσταση της τεχνικής σκέψης η οποία παραμένει, συνήθως, στο ημίφως. Δεν έχουμε μόνο ένα θαύμα μηχανικής, έχουμε κι ένα θαύμα σύγχρονων εφαμογών πρωτοποριακών τεχνολογικών μεθόδων…» .
Πρόκειται για «ένα έργο που γεφυρώνει δύο τεχνολογικές περιοχές, την αρχαία αλλά που την εκλογικεύει στη σημερινή συνθήκη. Επομένως είναι ένας χωροποιημένος στοχασμός, ένας στοχασμός που μετασχηματίζεται σε χώρο. Λειτουργικός, κατ΄αρχήν, ο χώρος εξελίσσεται σε αισθητικό, σε αρχαιολογικό κι εν τέλει σε φιλοσοφικό ερώτημα. Το βασικό αίτημα είναι η πρόσληψη, η εκκοσμίκευση του έργου, η παραλαβή του, όχι μονο ως προς την τουριστική του διάσταση αλλά ως προς την πνευματική του»,


Με αυτά τα λόγια χαρακτήρισε ο Βουλευτής Σάμου, Πρόεδρος Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Δημήτρης Σεβαστάκης, το Ευπαλίνειο Όρυγμα, στην εκδήλωση ανακήρυξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής από την American Society of Civil Engineers (ASCE), την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017. Η εκδήλωση, υπό την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α. και με την υποστήριξη του Δήμου Σάμου, πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου Σάμου. Ακολούθησε Αποκάλυψη Αναμνηστικής Πλάκας στη Νότια Είσοδο του Ευπαλινείου Ορύγματος, από την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και τον Elias Sayah κυβερνήτη στη Διεθνή Περιφέρεια της ASCE. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων και Κορσεών κ.κ.Ευσέβιος, ο Βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης, ο Δήμαρχος Σάμου Μιχαήλ Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Νίκος Κατρακάζος, εκπρόσωποι του ΕΜΠ και της ASCE, εκπρόσωποι των υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α. που υλοποίησαν το έργο και τοπικοί παράγοντες.

Την προηγούμενη ημέρα και μετά το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, η Υπουργός Πολιτισμού κα Λ. Κονιόρδου, ο Βουλευτής Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκης, μαζί με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας κ. Π. Χατζηδάκη και τον αρχαιολόγο κ. Αλ. Ξάνθο, επισκέφθηκαν χώρους μεγάλης πολιτιστικής σημασίας για τη Σάμο, και συγκεκριμένα , την Ι.Μ. Προφήτη Ηλία στα Κονταίικα, όπου τους υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Στ. Παγουδιώτης και ο ηγούμενος της Μονής. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και το Βυζαντινό Κάστρο στο Ποτάμι Σάμου, καθώς και το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα των Ταμπάκικων, ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου Αιγαίου.


Ακολούθησε ευρεία συζήτηση για τις πολιτιστικές ιδιαιτερότητες και αναπτυξιακές προτεραιότητες του νομού.