30 Οκτ 2017

Κινητοποιήσεις για την Παιδεία

Δύο μήνες σχεδόν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2017-2018 και παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για «κανονικότητα», η κατάσταση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες παραμένει τραγική. Η κάθε οικογένεια με παιδί ή παιδιά στο σχολείο, εκτός ότι έχει να πληρώσει ένα σκασμό λεφτά σε φοροληστρικά χαράτσια, ΕΝΦΙΑ κλπ, πρέπει επιπλέον να σκεφτεί τι θα κόψει από τον οικογενειακό της προϋπολογισμό
ώστε να φροντίσει για τα εντελώς απαραίτητα για το σχολείο, τα φροντιστήρια, τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση που βάζει την παιδεία στην μέγγενη των μνημονίων και βλέπει ως κόστος τη μόρφωση των παιδιών μας, όχι μόνο αδιαφορεί για τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει αλλά με το νέο νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά, θα κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα, υψώνοντας μεγαλύτερο τείχος ταξικών φραγμών για δεκάδες χιλιάδες μαθητές και των λαϊκών οικογενειών τους.

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου εκφράζει την συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στις μαθητικές κινητοποιήσεις και στην αγωνία των μαθητών να εξασφαλίσουν μία Παιδεία που θα εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Καλούμε όλα τα σωματεία και τους φορείς, όλους τους γονείς σ’ αυτόν τον δίκαιο αγώνα για να δώσουμε δυναμική απάντηση σε όλες τις κυβερνήσεις που θέλουν τα παιδιά μας αμόρφωτα, χωρίς μέλλον, χωρίς ζωή. Κανένας γονιός δεν δικαιούται να μείνει αμέτοχος. Όλοι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στο πλευρό των μαθητών και των δασκάλων τους.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. 

· Να μη δίνεται ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των λαϊκών οικογενειών για τη μόρφωση των μαθητών και τη λειτουργία του σχολείου.

· Να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία με μόνιμους διορισμούς προσωπικού στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

· Να λειτουργήσουν όλα τα ολοήμερα σχολεία, όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ, όλα τα τμήματα κατευθύνσεων.

· Να λειτουργήσουν παντού όπου χρειάζεται τα Τμήματα Ένταξης και η παράλληλη στήριξη.

· 15 μαθητές ανά τάξη για νήπια, Α' και Β' Δημοτικού, 20 μαθητές για τις άλλες τάξεις.

· Να δοθεί ένα δωρεάν γεύμα σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

· Να υπάρχει δωρεάν μεταφορά για όλους τους μαθητές, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

· Να εξασφαλιστεί σύγχρονη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, επαρκή χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.

· Να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τους αρμόδιους φορείς για την επισκευή, βελτίωση των σχολικών κτιρίων, την ανέγερση νέων όπου χρειάζεται και τον απαιτούμενο έλεγχο αντισεισμικής θωράκισης.

· Ανάκληση της απόφασης για υποβιβασμό των Δημοτικών Σχολείων του νομού. Κανένας υποβιβασμός, καμιά συγχώνευση.



Η Διοίκηση