2 Οκτ 2017

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου στο ΣΤΕ

Όπως είναι γνωστό ο Δ.Σ. Σάμου μαζί με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Κω, Χίου και Λέσβου συνυπέγραψε τον Αύγουστο τρέχοντος έτους αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ προκειμένου να ακυρωθεί η από 31-5-2017 με αριθ. Πρωτ. 10464/2017 απόφαση της Δντριας της Υπηρεσίας Ασύλου «περί περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία προσφύγων ».


Πιο συγκεκριμένα με την προαναφερόμενη απόφαση επιβλήθηκε το μέτρο του περιορισμού της κυκλοφορίας των αιτούντων διεθνή προστασία όσων εισήλθαν στην Ελληνική Επικράτεια μετά τις 20/3/2016 στα νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κώ, Λέρο και Ρόδο και ο περιορισμός αυτός δεν επιβάλλεται ή αίρεται όταν η υπόθεση παραπεμφθεί προς εξέταση σε περιφερειακή υπηρεσία της Υπηρεσίας Ασύλου της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Επειδή η αίτηση θα συζητηθεί στις 5-12-2017 στο αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ πληροφορούμαι τους πολίτες της Σάμου ότι ο Δ.Σ Σάμου θα παρασταθεί στο ΣτΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης.

Η απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου διαλαμβάνει ότι «στα δελτία αιτούντων διεθνή προστασία, τα οποία χορηγούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Λέσβου, Ρόδου, Σάμου, Κω, Λέρου και Χίου και αφορούν αιτούντες οι οποίοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια μετά τις 20 Μαρτίου 2016 επιβάλλεται περιορισμός κυκλοφορίας των αιτούντων στα νησιά Λέσβο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λέρο και Χίο αντίστοιχα».

Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Συμφωνία της 18ης Μαρτίου 2016 μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν προβλέπει ρητά την υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών στα Ελληνικά νησιά μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους. 

Επειδή φρονούμε ότι το όργανο που εξέδωσε την προειρημένη απόφαση ήταν αναρμόδιο ( μόνο ο Υπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει επ΄αυτού) , ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική και άνευ αιτιολογίας αφού περιορίζει την προσωπική ελευθερία η δε υποχρέωση παραμονής των προσφύγων- μεταναστών αποκλειστικά στα προαναφερόμενα νησιά αποτελεί προϊόν αυθαίρετης ερμηνείας η οποία όπως εφαρμόζεται μέχρι σήμερα είναι αντίθετη τόσο με το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). 

Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες- μετανάστες, οι οποίοι εισέρχονται μέσω των ελληνικών νησιών στην Ελλάδα μπορούν να μετακινηθούν προς την υπόλοιπη Ελλάδα μέχρι να εξεταστεί η αίτηση ασύλου τους.



Με την πεποίθηση, έστω την ελπίδα , ότι η αίτηση ακύρωσης που καταθέσαμε θα γίνει δεκτή από το ΣτΕ , ο Δ.Σ. Σάμου δεσμεύεται απέναντι σε όλους τους πολίτες της Σάμου ότι με νόμιμα μέσα, διαδικασίες και δράσεις θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να «αναπνεύσει» η Σαμιακή κοινωνία από τα προβλήματα που στη καθημερινότητα μας προκύπτουν εξαιτίας του προσφυγικού/μεταναστευτικού. 

Τέλος οφείλουμε για μια ακόμα φορά να στηλιτεύσουμε την εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης στο Προσφυγικό, να καταγγείλουμε τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό Κυβερνητικούς παράγοντες, τον Βουλευτή Σάμου, αλλά και οποιονδήποτε άλλον ενέχεται στην «αποθήκευση» χιλιάδων ψυχών σε ακατάλληλο κέντρο-δομή, στην μη εκτέλεση των διοικητικών αποφάσεων απέλασης και στην αναίτια και χρονοβόρα καθυστέρηση εξέτασης αιτημάτων ασύλου κατά προφανή παράβαση του Ν.4375/2016. 

.
                          
                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.ΣΑΜΟΥ
                       

                                      ( ΚΟΛΛΑΡΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ  )